Haberler

Sahnede Afife'yi Canlandıracağım!

Türkiye'de İlklere İmza Atan Kadınlar Anısına 'Cumhuriyet Kadınları' Adlı Bir Proje Başlatan Nurseli İdiz, Atatürk Kılığına Girince Çok Eleştirildi. Proje Kapsamında Afife Jale'yi Canlandıracağını Söyleyen İdiz, Ekledi: Amacım; Atatürkçülüğün Altını Çizmek!..

TÜRKİYE'DE İLKLERE İMZA ATAN KADINLAR ANISINA 'CUMHURİYET KADINLARI' ADLI BİR PROJE BAŞLATAN NURSELİ İDİZ, ATATÜRK KILIĞINA GİRİNCE ÇOK ELEŞTİRİLDİ. PROJE KAPSAMINDA AFİFE JALE'Yİ CANLANDIRACAĞINI SÖYLEYEN İDİZ, EKLEDİ: AMACIM; ATATÜRKÇÜLÜĞÜN ALTINI ÇİZMEK!..

Nurseli İdiz'in 1923-1940 yılları arasında yaşamış Cumhuriyet kadınlarını barkovizyon görüntüleri ve ünlü mankenlerin sunumuyla tanıtmak için hazırladığı 'Cumhuriyet Kadınları' adlı projesi, 19 Temmuz'da Keşan'da start alıyor. Proje kapsamında birbirinden ünlü tasarımcıların kıyafetleriyle podyuma çıkacak olan mankenler, tarihi defileler gerçekleştirilecek. Türkiye'nin ilk kadın büyükelçisinden, ilk kadın savcısına kadar birçok önemli Cumhuriyet kadını; bu defileler aracılığıyla halka tanıtılacak. İdiz ve projenin menajerliğini üstlenen 'Sisi' lakaplı Seyhan Soylu, günlerdir eleştiri oklarının hedefinde olan projeyle ilgili detayları açıkladı...

MODADAN ANLAMAM

* Basında 'Nurseli İdiz 'Cumhuriyet Kadınları' projesiyle modacılığa soyundu' şeklinde haberler çıktı. Bu projenin modacılıkla bir alakası var mı?

Nurseli İdiz: Kesinlikle, yok. Ben ne anlarım modacılıktan? Bu proje, tarihi bir belgesel gösteri niteliğinde. Cumhuriyet'i klişeler yerine, o yıllarda yaşamış gerçek Cumhuriyet kadınlarının öyküleriyle birlikte anlatmayı hedefleyen bir proje.

* Nereden aklınıza geldi böyle bir proje yaratmak?

N.İ.: Seyhan'ın bazı işleri vardı Trakya'da. Beraber gittik. Orada çeşitli yerlerde Atatürk'ten izlere rastladık. Sonra ben, onun ayak izlerini takip edip etmediğimizi sorguladım ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Amacımız; mesleklerinde ilk olan Cumhuriyet kadınlarına şapka çıkarmak. Halide Edip Adıvar veya Sabiha Gökçen gibi birkaç ismin dışında bu kadınların çoğunu tanımıyoruz. İlk kadın büyükelçi, ilk alfabenin yazarı, ilk kadın savcı, ilk kadın doktor gibi kişilerin hayatlarından kesitler taşıyor bu proje. 1923-1940 arasında yaşamış bu kadınları, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde düzenleyeceğimiz defilelerde birbirinden ünlü mankenler temsil edecek. Dönemin kostümlerini ise ünlü modacılar hazırlıyor. Bir saatlik gösterilerde, barkovizyonda bu kadınların hayat hikayeleri anlatılacak. Ayrıca Atatürk'ün onlar için söylemiş olduğu sözlere de yer vereceğiz. Kadınların herbiri mankenlerden biri tarafından canlandırılacak.

O'NA BENZEMEK Mİ, HAŞA!

* Nasıl bir ön çalışma yaptınız?

N.İ.: Nutuk'u tekrar okudum. Atatürk'ün kendi cümlelerini okuduğunuz zaman, ne kadar derin bir felsefesi olduğunu görüyorsunuz. Kaç kişi Nutuk'u okumuştur merak ediyorum.

Seyhan Soylu: Nurseli Hanım çok güzel metinler hazırladı. Biz, herhangi bir parti veya siyasi görüş gözetmeden bu toprakların içinde yaşamış her kadını önemsiyoruz. Laiklik propagandası da yapmıyoruz. Bu; sanatsal bir proje.

* Siz herhangi bir kadını temsil edecek misiniz defilelerde?

N.İ.: Afife Jale'yi temsil edeceğim. Gösteri, Atatürk'ün temsil edileceği bir mizansenle bitecek. Her gösteride bir başka ünlünün Atatürk'ü canlandırmasını istiyorum. Benim Atatürk kılığındaki fotoğraflarımdan davetiye yaparak, aktörlere yolladık.

* Benzediniz mi sizce Atatürk'e?

N.İ.: Gözüm, bakışım belki benzemiştir. Onun dışında benzemek gibi bir şey düşünülmedi, haşa! Erkek oyuncuların bile ona benzemesi, o karizmayı yaşatması güçken; bir kadının benzemesi beklenemez! Benim amacım Atatürk'e fizik olarak benzemek değil, Atatürkçülüğün altını çizmekti. Atatürkçülüğün de kadını, erkeği olmaz zaten!

O KADAR DANGALAK DEĞİLİM!

* En çok Haluk Bilginer'in canlandırdığı Atatürk'ü beğenmişsiniz. Geçenlerde 'Dur Yolcu' dizisinde, Arda Kural da Atatürk oldu...

N.İ.: Atatürk enflasyonu yaşanıyor bu aralar. Ben çok beğenmedim Arda Kural'ı. Olay makyaj değil. Önce, o kişi olabilmek lazım.

* 'Filmi çekilse Atatürk'ü çok iyi oynarım' demişsiniz. Bir aktris, Atatürk'ü oynayabilir mi?

N.İ.: Erkekler varken benim oynamam ne derece tercih edilir ki? Kimse kalmazsa, oynarım.

* Atatürk'le fotomontaj tekniğiyle poz verdiğiniz fotoğraflarda Sabiha Gökçen'i çıkarıp, yerine kendinizi koyduğunuz yönünde de bir haber çıktı gazetelerde...

N.İ.: Ne münasebet? Çıkarmak mümkün olabilir mi? Tarihi değiştiremezsiniz. 'Biz de birer Sabiha Gökçen'iz, birer Bedia Muhavvit'iz' demek için yaptık onu! O kadar dangalak değilim ben! Bu kadar aptal olmamı da beklemesinler.

Kaynak: Gecce / Magazin

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title