Haberler

Sağlıksız Ortamlarda Satılan Ürünlere Dikkat

Uzmanlar, Bahar Mevsimiyle Birlikte Tezgahlarda Yerini Alan Taze Peynire ve Sağlıksız Ortamlarda Satılan Süt ve Süt Ürünlerinden Kaynaklanan Hastalıklara Dikkat Çekti. Bu Ürünlerde Bulunan Brucella Hastalığının; Erkeklerde Kısırlığa, Kadınlarda İse Düşüğe Neden Olduğu Belirtildi.

Uzmanlar, bahar mevsimiyle birlikte tezgahlarda yerini alan taze peynire ve sağlıksız ortamlarda satılan süt ve süt ürünlerinden kaynaklanan hastalıklara dikkat çekti. Bu ürünlerde bulunan Brucella hastalığının; erkeklerde kısırlığa, kadınlarda ise düşüğe neden olduğu belirtildi.

Beslenmede önemli bir yeri bulunan süt ve süt ürünlerinin hijyenik olmayan ortamlarda üretilmesi ve tüketiciye sunulmasının birçok riski beraberinde getirdiğini hatırlatan Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Adem Özden, vatandaşları sağlıksız ortamlarda satılan ürünlere karşı uyardı. Taze peynir ve sağlıksız ürünlerden kaynaklanan hastalıkların başında "Brucella"nın geldiğini ifade eden Dr. Özden, bu hastalığın erkeklerde kısırlığa, kadınlarda ise düşüğe sebep

olduğunu söyledi.

Brucella hastalığının tedavisinin mümkün olabileceğini kaydeden Özden, "Brucella hastalığı, insanlarlar ile hayvanlar arasında bulaşıcı özellik taşıyan bir hastalık türüdür. Mikrobu, 70 derecede ısıda imha olur. Özellikle belli bir ısıda ısıtılmayan çiğ sütten hazırlanan peynirle, hastalık insanlara bulaşabilir. Normal şartlarda sütün 70 derecede kaynatılıp, ondan sonra peynir yapılması gerekiyor" dedi.

Brucella'nın 3-4 tipinin olduğunu anlatan Özden, "Brucella, gebelikte normal mikroorganizmaların yaptığı düşük riskini artırır. Erkeklerde orşit, 'epididimit'e neden olur. Brucella sonrası testislerde (yumurtalarda) ağrı, şişlik, kızarıklık olur ve yüksek ateş belirtileri görülür. Hastalık geliştiği zaman özellikle genç erkeklerde kısırlığa neden olur. Bu durumda da acil olarak üroloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Bunun için de bayanların süt ve süt ürünlerine, özellikle kaynamış sütlerden yapılmış

peynirlere dikkat etmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

Vatandaşların bahar mevsimiyle birlikte pazarlarda yerini alan taze peynire dikkat etmelerini isteyen Op. Dr. Özden; ateş ve kas, eklem, karın ağrıları gibi durumlarda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması uyarısında bulundu.

(MNG-EST-GS-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title