Haberler

Diyabetli Hayatlar - Çocuklarda Diyabet Teşhisinde Ailenin Dikkati Önemli

MUSTAFA BİKEÇ - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Eren, çocuklarda diyabet belirtilerinin çok açık olduğunu belirterek, "Çok su içme, sık sık tuvalete çıkma, kilo kaybı, çok yemesine rağmen kilo alamama hatta gece altını ıslatmayan çocukların altlarını ıslatmaya başlaması gibi şeyler diyabetin belirtileri olabilir." dedi.

Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin insülin eksikliği veya iş görememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

Diyabetin, yetişkinlere göre çocuklarda daha az görüldüğüne dikkati çeken Eren, "Çocukluk çağındaki diyabette sorun insülin eksikliği yani vücutta insülin bir şekilde eksiliyor ve çeşitli belirtiler ortaya çıkıyor. Tüm diyabetlerin yüzde 90'ı tipik diyabet. Tip1 insülin eksikliği, Tip2 insülin etkisizliği. İnsülin var ama etkilemiyor. Çocuklardaki diyabetin yüzde 90'ı Tip1 diyabet yani insülinin eksik olması. Bu nedenle diyabetli çocuklara insülin tedavisi veriyoruz." diye konuştu.

"Dikkatli anne babalar teşhisini kendileri koyabiliyor"

Eren, çocuklardaki diyabet belirtilerine de değinerek, şöyle devam etti:

"Çocuklarda diyabet teşhisi aslında zor değil. Erişkinlerde diyabet uzun süre sinsi şekilde seyredebiliyor fakat çocuklarda insülin eksik olduğu için belirtiler çok açıktır. Mesela çok su içme, sık sık tuvalete çıkma, kilo kaybı, çok yemesine rağmen kilo alamama hatta gece altını ıslatmayan çocukların altlarını ıslatmaya başlaması gibi şeyler diyabetin belirtileri olabilir. Bazı dikkatli anne babalar diyabet teşhisini kendileri dahi koyabiliyor."

Türkiye'de yaklaşık 20 bin çocuğun diyabet hastası olduğunu belirten Eren, şunları kaydetti:

"Tip1 diyabetinin belli bir nedeni yok aslında. Nedeni bilinmeyen hastalıklar içerisinde. Dünyada giderek artıyor. Bunu biliyoruz ama nedeni hala belli değil. Bir şekilde insülin yapan hücreler kendi kendine azalıyor, kayboluyor ve kalıcı insülin eksikliği meydana geliyor. Çevresel ve genetik nedenlerden dolayı diyabet olunduğu söyleniyor. Kesin bir nedeni yok. Çocuğu diyabet olan bir aileye önerimiz, bu işi çok iyi bir şekilde öğrenmesi. Diyabet konusunda biz ne biliyorsak ailelere aktarıyoruz. Diyabette önleme yok bunu anladık. Bu nedenle insülin tedavisinin kabul edilmesi ve bununla nasıl yaşandığını öğrenmesi için eğitim veriyoruz."

Eren, diyabet hastalarına spor yapmalarını önerdiklerini vurgulayarak, spor sayesinde hastaların kan şekeri değerlerinin daha iyi seviyelere geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Sağlık

Uludağ Üniversitesi Erdal Eren Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title