Haberler

Sağlık Müdürlüğünden Dünya Sigarasız Günü Açıklaması

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Nedeniyle Yazılı Açıklamada Bulundu.

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü 31 Mayıs Dünya Sigarasız günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Sigara kullanımının halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğu vurgulanan açıklamada, sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu belirtildi.

Sigaranın her yıl 150 milyon erken doğuma neden olduğu ve dünyadaki kanserden ölümlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğu ifade edilen açıklama şu şekilde devam etti: "Sigara içenlerde yaşam beklentisi içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır. Dünyada sigara içen her iki kişiden biri ve her 8 saniyede bir insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Akciğer kanserinin birinci nedeni sigaradır. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır. Pasif içicilerin ise içmeyenlere göre riski 1.2 kat daha fazladır. Akciğer kanserinin yanı sıra larinks, pankreas, böbrek, mesane, özefagus, serviks ve ağız içi kanserlerinde de çok önemli rol oynamaktadır. Sigara içenlerde mesane kanseri riski 3-5 kat, özefagus kanseri riski 10 kat, larinks kanseri riski 16 kat artmaktadır. Her yıl sigara içmediği halde pasif sigara içiciliği nedeni ile hayatını kaybeden kişi sayısı ise 1 milyon civarındadır. Halkın yanlış bilinçlendiği; puro, sarma tütün, pipo ve nargile gibi tütün ürünlerinin sigara kadar tehlikeli olmadığı; kapı, pencere açarak çevredeki kişilerin sigara dumanına maruz kalmaktan diğer bir deyişle pasif içicilikten korunamayacağı gibi kimi konularda doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Özellikle Dünyada 1 milyar, Türkiye' de 12 milyon çocuğun evlerinde, 11 milyon çocuğun kamusal (okul vs...) toplam 23 milyon çocuğun pasif içici olduğu düşünülürse bu konudaki vurgu önem kazanmaktadır. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır." (RE-ST-Y) 02.06.2008 17:59 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title