Haberler

Sağlık İl Müdürü Yıldırım'ın, Talasemi Açıklaması

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr.yusuf Ziya Yıldırım, "Öncelikli Halk Sağlığı Sorunlarından Biri de Talesemi Hastalığıdır" Dedi.

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Ziya Yıldırım, "Öncelikli halk sağlığı sorunlarından biri de Talesemi hastalığıdır" dedi.

Yıldırım Talasemi Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Talesemi hastalığının tedavisi oldukça pahalı bir hastalık olmasına karşın, önceden tedbir alınırsa önlenebilen bir hastalık olduğunu söyledi. Türkiye'de, Talasemi hastalığı görülme sıklığının yüzde 2.1, sahil bölgelerinde ise ortalama yüzde 4.3 civarında olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti; ''Türkiye'de, toplam 1 milyon 400 bin taşıyıcı olduğu tahmin ediliyor. Toplam hasta sayısı ise 4 bin 500 civarında. Talasemi, kalıtsal olarak geçen bir kansızlık hastalığıdır. Anne ve babadan çocuklara geçer. Her ikisi de taşıyıcı olan anne ve babanın, her doğumda hasta çocuk sahibi olma ihtimali dörtte bir oranındadır. Talasemi hastaları solgun, halsiz ve iştahsız olur. Tedavi edilmediği takdirde vücutta gelişme geriliği, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı olarak karın şişliği ve yüz kemiklerinde şekil bozukluğu olur. Tedavisi oldukça zahmetli ve pahalı olan Talasemi hastalığında, birey yaşam boyu 3-4 haftada bir kan almak zorundadır. Sürekli kan alan hastaların vücudunda demir birikir. Aşırı demir birikimi, başta kalp ve karaciğer olmak üzere tüm organlarda tahribata neden olur.'' (SMR-TB) 06.05.2008 19:08 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title