Haberler

Sağlık Bakanlığı: "İshal Vakaları Su Kaynaklı"

Aksaray ve Şereflikoçhisar'da Yaklaşık Bir Haftadır Süren İshal Salgını Halkı Hastanelere Düşürürken, Sağlık Bakanlığı İshal Vakalarının Su Kaynaklı Bir Bulaşma Şeklinde Başladığını ve Hasta Kişilerden Sağlam Kişilere Bulaşma Şeklinde Devam Ettiğini Açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Aksaray ve Şereflikoçhisar ilçelerinde yaşanan ishal vakalarının su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığını ve hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiğini açıkladı.

Aksaray ve Şereflikoçhisar'da yaklaşık bir haftadır süren ishal salgını halkı hastanelere düşürürken, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nden gelen ilk sonuçlara göre suda endişe edecek bir durum olmadığı belirtilmişti. Sağlık Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada ise, vakaların her iki yerleşim biriminde de su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı ve bunu takiben hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiği belirtildi.

Bakanlığın uzman ekiplerince yapılan ilk incelemelerde kimyasal ve toksikolojik kirliliğe rastlanmadığının kaydedildiği açıklamada, hastalardan alınan örneklerde adenovirüs, rotavirüs, noravirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilere rastlandığı bildirildi. Aksaray'da yeterli su klorlaması yapılmakla birlikte lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi döneminde kirlenme olduğu belirtilerek, Şereflikoçhisar'da ise su klorlamasının bazı noktalarda yeterli seviyede olmadığı ve şebeke suyundaki kirlilik soncu vakaların ortaya çıktığı bildirildi.

Her iki yerleşim yerinde de su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiğinin ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Aksaray ve Şereflikoçhisar'da yeni vaka başvuru hızında önemli azalmalar görülmekte olup hayati tehlikesi olan veya yatırılarak tedavi edilen hastamız bulunmamaktadır.

-SİİRT'TEKİ VAKALAR DA SU KAYNAKLI"

Ayrıca gastroenterit vakaları görülen Siirt ilimize gönderilen uzman ekibimiz dün itibariyle çalışmalara başlamıştır. Su ve kanalizasyon alt yapı faaliyetlerinin sürdürüldüğü ilimizde de vakaların su kaynaklı olduğu anlaşılmış olup ileri tetkik çalışmaları sürdürülmektedir.

Hastalık etkenlerinin bulaşma yolu su kaynaklı olmakla birlikte el yıkama, tuvalet temizliği, gıda hijyeni gibi temizlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde temas yoluyla da bulaşma olabileceğinden vatandaşlar bu hususlara azami dikkat göstermelidir. Konuyla ilgili olarak gerekli uyarılar yapılmış, suların standart klorlanması ve diğer konularda ilgili Belediyelerce gerekli önlemlerin alınması sağlanmıştır." (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title