Haberler

Sağlık Bakanı Akdağ ve Ganalı Bakan Ahwoi, Erzurum'da

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Biz Afrikalı dostlarımıza hem onlara destek olacağımız hem de onlarla ticari işbirliği kuracağımız ortaklar olarak bakıyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Biz Afrikalı dostlarımıza hem onlara destek olacağımız hem de onlarla ticari işbirliği kuracağımız ortaklar olarak bakıyoruz" dedi.

Erzurum'da temaslarını sürdüren Sağlık Bakanı Akdağ, Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi ve beraberindekiler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'i ziyaret etti.

Akdağ, burada yaptığı konuşmada, Gana ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin çok hızlı geliştiğini belirterek, ticaret hacminin yarım milyar doları geçtiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bundan 10 yıl önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyon doların altında olduğunu düşünürsek, şu anda 10 kat daha fazla ticaret yapıyoruz. Önümüzdeki iki yıl sonra da 10 yıl öncesine göre 20 kat fazla ticaret yapmış olacağız" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığının, Başbakanın vizyonu doğrultusunda Türkiye'nin ticaretini büyük ölçüde geliştirdiğini vurgulayan Akdağ, şöyle dedi:

"Bu anlamda Afrika'da da büyük bir çabamız var. Biz Afrikalı dostlarımıza hem onlara destek olacağımız hem de onlarla ticari işbirliği kuracağımız ortaklar olarak bakıyoruz. Erzurumlu işadamlarımızın iş heyeti olarak Gana'ya gelmesini arzu ediyoruz. Bir heyet oluşturalım, arkadaşlarımız Gana'ya gelsinler ve bu görüşmeleri yapsınlar. Erzurum'da Türkiye'nin çimento üretiminde önemli bir yere sahip ve giderek büyüyen bir şirket var. Dolayısıyla altyapısını süratle geliştiren Gana'nın çimento ihtiyacını karşılama hususunda çok değerli bir işbirliğine bu vesile olabilir. Gana'da bu hususta şartlar uygun olursa, burada yatırım yapabilecekler."

-"Petrol şirketleri, Gana'da birtakım oluşumlar yaratmaya başladılar"-

Gana Gıda ve Tarım Bakanı Ahwoi de Gana'nın aslında ekonomik kalkınma açısından çok kritik bir dönem yaşadığını belirterek, bu noktada yeni fırsatların ortaya çıktığını, ülkede petrol bulunduğunu söyledi.

2010 Aralık ayı itibariyle petrol çıkardıklarını ancak büyük üretim yapamadıklarını ifade eden Ahwoi, şöyle dedi:

"Bu konuda çalışmalarımıza yeni başladık. Petrolün ne anlama geldiğini tabii ki hepimiz çok iyi biliyoruz. Şu andaki üretimimize baktığımızda günde 80 bin varil, ama bir milyon varile kadar bunun çıkartılabileceği söyleniyor. Bütün petrol şirketleri, Gana'da birtakım oluşumlar yaratmaya başladılar. Çeşitli şirketler de Gana'ya geliyor. Ben Türk şirketlerinin de Gana'ya gelmelerinin faydalı olacağına inanıyorum."

Gana'nın, ekonomisi en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Ahwoi, herkesin Gana'nın batı Afrika'ya açılan önemli bir kapı olarak düşündüğünü belirtti.

Ahwoi, "Nijerya'nın çok büyük ülke olduğunu biliyorum, ama Batı Afrika'ya girmek istiyorsanız bir kapı görevi üstlenen Gana'dan geçmek durumundasınız. Türkiye ile Gana arasındaki ticari ilişkileri daha da güçlendirmeliyiz, bu yönde çalışmalıyız" diye konuştu.

Erzurumlu işadamlarının Gana'ya gelmesinin önemli olacağının altını çizen Ahwoi, "İşadamları Gana'ya gelerek oradaki önemli fırsatları görmelidir. Çalışma komitesi oluşturduk. Bu komite, işadamlarının Erzurum'dan Gana'ya düzenleyecekleri ziyaretle ilgili konular üzerinde çalışmalara başlayacaklar" dedi.

Konuşmaların ardından, iki ülke arasında yapılabilecek yatırımlar hakkında görüşüldü.

Bu arada, Sağlık Bakanı Akdağ ile Gana Gıda ve Tarım Bakanı Ahwoi ve Gana heyeti, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sağlık Bakanı Akdağ, Gana'ya hayvancılıkla ilgili uzman konusunda destek olabileceklerini, Gana'nın da Atatürk Üniversitesine uzman gönderebileceğini söyledi.

- ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Erzurum Afrika Akdağ Gana Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title