Haberler

Sağlık Bakanı Akdağ Gaziantep'te

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de Anne Ölümlerinin Yüz Binde 70'lerden, Yüz Binde 15'lere, Bebek Ölümlerinin Binde 43'lerden Binde 10'ların Altına Gerilediğini Söyledi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de anne ölümlerinin yüz binde 70'lerden, yüz binde 15'lere, bebek ölümlerinin binde 43'lerden binde 10'ların altına gerilediğini söyledi.

Akdağ, Dedeman Otel'de düzenlenen 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' Gaziantep İl Değerlendirme toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Temmuz ayından itibaren Türkiye'de sağlık yöneticilerinin ve sağlık yönetiminin ildeki değerlendirmesini, tamamen objektif kriterlere bağladıkları özel bir yöntemle gerçekleştireceklerini belirtti.

Bakan Akdağ, şunları söyledi:

'Kalite ve performansla ilgili göstergeler, bir set halinde hazırlanmış durumda ve hem nicelik hem nitelik olarak ölçülüp puanlanabilecek. Aynı şekilde o ilgili yönetim bölgesi hususunda bu il müdürlüğü olabilir, hastane olabilir, ilgili yönetim bölgesinde finansal sürdürülebilirliğin göstergelerini yine tespit etmiş durumdayız ve ölçebiliyoruz. Hastanenin alacakları ne, borçları ne, finansal sürdürülebilirlik derecesi nedir, stokları ne? ve üçüncü olarak da o sağlık bölgesi veya hastane çalışanlarına ek ödeme dağıtma hususunda ne kadar maharetli, yeterince ek ödeme dağıtabiliyor mu, dağıtamıyor mu? Böyle bir üç çıtayla başarıyı net olarak ölçüyoruz.

Birincisi iyi bir sağlık hizmeti vereceksiniz. İkincisi çalışanlarınızı tatmin edecek para ödeyeceksiniz ve üçüncüsü bununla birlikte mali durumunuzda iyi olacak. Öyle iflasa giden borçlu bir kuruluş olmayacaksınız. Tabi bu kurumsal performansı ölçerken hasta ve çalışan güvenliğini de dikkate alıyoruz. Örneğin A ilinde 70 puan tespit ettik, o A iline tartışarak, üçer aylık dilimler halinde önüne bir yıllık bir hedef koyuyoruz. Diyelim ki üçüncü ayın sonunda 73 puana çıkmasını, altıncı ayın sonunda 75 puana çıkmasını, dokuzuncu ayın sonunda 78 puana ve bir sene sonra da 80 puana çıkmasını hedefliyoruz. Bu hedefi ilgili müdüre, yöneticiye ve il valiliğine teslim ediyoruz. Bu süreler zarfında da takibimizi yaparak değerlendiriyoruz. Eğer öngörülen hedeflere doğru yükselme varsa ala, hem yöneticilerimize verdiğimiz ek ödemeleri arttırıyoruz. Hem de yöneticiler işlerine devam ediyorlar. Aşağı dönüş varsa veya yükselemiyorsa o il, o zaman uyarıyoruz, yerine göre ek ödemeyi azaltıyoruz, kırmızı çizgilerin altına düşüp alarm veriyorsa, yönetimi görevden alıyoruz. Böylesine kurumsal bir yapılanmayla Türkiye'de artık sağlık yönetimini götüreceğiz.'

- GELİNEN NOKTA TAM BİR BAŞARI-

Aslında Hastane Birlikteliği adı altında Genel Kurula gelen kanunla, özellikle hastanelerle ilgili tam anlamıyla yerinden yönetim anlayışıyla devam ettireceğini vurgulayan Bakan Akdağ, Türkiye'de sağlığın geldiği noktanın tam bir başarı noktası olduğunu bildirdi.

Vatandaşın sağlık hizmeti alırken parasal açıdan korunmasında bugün Türkiye'nin tam bir sosyal devlet olduğunu anlatan Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye bu hususta bir çok ülkeye örnek olmuştur. Gerçekten koruyucu hizmetlerde de böyleyiz. Şimdi Anne çocuk sağlığına baktığımız zaman Türkiye'de anne ölümleri yüz binde 70'lerden, yüz binde 15'lere geriledi. Bebek ölümleri binde 43'lerden binde 10'ların altına geriledi. 2010 muhtemel verilerini düşünerek söylüyorum. Bulaşıcı hastalıklar açısından tifo ve kızamık sayıları itibariyle Gaziantep'te çok enteresan rakamlar var. Kızamık vaka sayımız 2002'de iki bin, tifo vaka sayımız 6 bin. Çok yüksek. Şimdi hem kızamıkta hem tifo da sıfır rakamlarından bahsediyoruz. Sıtma bölgede çok ciddi ölçüde geriledi.

Sıtmayı bölgede yok ediyoruz. Özellikle Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa, Mardin'de görülüyordu. Tabii Gaziantep'te de az sayıda olsa görülüyordu. Tüberküloz da Avrupa ile birlikte başladığımız noktadan, 10 yıl sonra Avrupa'dan çok daha iyi bir duruma gelmiş olarak yolumuza devam ediyoruz. Bulaşıcı olmayan hastalıklarda da sigarayla mücadelemizi biliyorsunuz. Yakında şişmanlıkla ilgili mücadelemizde bu şekilde inşallah devam edecek.'

- TOPLANTININ DEĞERLENDİRMESİ-

Akdağ, yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

'Aile hekimliğine geçiş sürecini değerlendirdik. Geçiş için 13 Aralık 2010 tarihini tespit etmiş durumdayız. Bu geçişe kadar yapılacak altyapı çalışmalarını değerlendirdik. Süreç devam ediyor. Aksama olmadan inşallah aile hekimliğine Aralık ayında geçmiş olacağız. Biliyorsunuz aile hekimliği vatandaşın doktora kolayca ulaştığı, doktorun da yanında birlikte çalıştığı meslektaşı hemşire, ebe gibi arkadaşlarıyla birlikte hastalarıyla çok daha yakın ilgilenebildiği bir modeldir. Çok başarıyla ülkede başladığımız yerlerde devam ediyor. Yataklı tedavi hizmetleriyle ilgili daha kaliteli hale getirilmesi için neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Gördük ki hem acil hizmetleri, hem yoğun bakım hizmetleri, hem yataklı hizmetleri açısından şehirde büyük bir mesafe katetmişiz, bunları daha kaliteli hale getirmek için talimatlarımızı ortaya koyduk. İl müdürlüğüne ve başhekimlere süreli olarak talimatlar verdik.

Yatırımları ve yatırım planlamalarını gözden geçirdik. TRT'ye ait şehrin batısında bulunan arazide, çocuk hastanesi ve kadın doğum hastanesinin olduğu bölgede yeni bir kampüs yapma kararımız vardı. Bu karar değişmedi. Bu araziyi Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmek üzere, işlemler sona yaklaştı. Burada yaklaşık olarak bin 150 yatak büyüklüğünde yeni binalar, ayrıca kadın doğum hastanesini de yenileyerek, büyüterek ayrıca, çocuk hastanesiyle entegre önem verdiğimiz bir kampüsü gerçekleştireceğiz. Kentin doğusunda da bir kampüs olsun istiyoruz, ama arazi problemi var. Dolayısıyla bu arazi problemi ortadan kaldırılıncaya kadar, mevcut hastanelerimizi ek küçük binalar, prefabrike binalar yaparak genişleteceğiz.'

AMATEM için ayrılan yerin, uygun olmadığına karar verdiklerini ifade eden Akdağ, 'Valiliğimiz belediye ile koordinasyon halinde bize yeni bir bina veya arsa gösterecek. Ama, arsadan çok bina istiyoruz. AMATEM'i kampüsün yanında ilerde inşa edeceğiz. Dolayısıyla hızlı olması açısından uygun bir binayı kısa sürede tamir ederek AMATEM haline getireceğiz. Bunu bu yıl içinde inşallah bitireceğiz' dedi.

Kentteki bütün yeni doğan bebeklerde işitme ve diğer tarama testleri konusunda talimatlar verdiklerini vurgulayan Recep Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

'Özürlüler ve maluliyet raporlarıyla ilgili olarak sosyal güvenlik kurumuyla koordine halinde bazı mevzuat düzenlemeleri yapabileceğimizi gördük Gaziantep toplantısında. Çünkü buradaki üniversite hastanesi özellikle maluliyet raporlarına yetişemiyor, yani potansiyel itibariyle vatandaşın beklemesine neden olan durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu yıl içinde batıdaki kampüse başlamayı planlıyoruz.'

(YÜC-MRT-ŞK) - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title