Haberler

Safranbolu'da "Ahilik Haftası" Kutlandı

Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında Safranbolu'da program düzenlendi.

Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında Safranbolu'da program düzenlendi.

Karabük Valiliği, Karabük Esnaf Odaları Birliği, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü koordinatörlüğünde Safranbolu ilçesinde pazar yerinde program düzenlendi. Programa; Karabük Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 3. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya, Karabük Defterdar Vekili Birsen Tokuç, Safranbolu emniyet Müdürü Erol Beşe, Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlarken, programın açılış konuşmasını Safranbolu Esnaf Odası Başkanı Muammer Dumaner yaptı. Dumaner konuşmasında, "Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, kişilik ahlak ve doğruluğun bir karışımıdır. Ahiliğin ekonomik yaşamda çok büyük önemi olduğunu görmekteyiz. Ayrıca Ahilik Türk toplumunun genel simgesi halini almıştır. Esnaf ve Sanatkar, ahilik kültürünü oluşturan, sosyal ve ekonomik bir oluşum olarak bu güne getirendir. Yüzyıllar öncesi esnaf ve sanatkarların dayanışmasını sağlamak ve bir araya getirmek için loncalar kurulmuş olup, günümüzde de bu görevi Esnaf ve Sanatkarlar odaları ve birliklerimiz bir araya getirmektedir" dedi.

"AHİLİK BİZİM TARİHİMİZE ÖNEMLİ BİR MİRASTIR"

Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen de, Ahiliğin önemli bir miras olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kardeş, arkadaş, yaren dost, ve yiğit anlamına gelen Ahilik 13. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Türklerin esnaf ve sanatkarlarının birliğini, çalışma esas ve usullerini teşkil eden, sosyo-ekonomik bir Türk kurumudur. Ahilik'in temeli yardımlaşmaya dayanan bir Türk esnaf teşkilatıdır. Köylere kadar yayılan en küçük örgütten en büyüğüne kadar milli birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiyi sosyal dayanışma ve yardımı temel ilke sayan, el birliği ve kardeşlik havası içinde din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı, köklü, sağlam, düzenli ve milli birlik toplum kurmayı amaç bilen bir kuruluştur. Ahilik bizim tarihimize Anadolu Selçuklular döneminde başlamış ve Osmanlı döneminde de devam etmiş önemli bir mirastır. Bir şehirde bulunan esnaf, iş yeri sahibi üretim sahiplerinin, zanaatkarların oluşturduğu ortak meslek örgütleri bütünüdür. Günümüze kadar gelen Ahilik teşkilatı ve yöneticilerin meziyetleri bugün gördüğümüz bazı sivil toplum kuruluşları gibi halk arasında ayrımcılık yapmamışlardır. Ahlak ve sanatı böylesine birbirine pekiştiren bir kurum olan Ahiliği içimize özümsemek yaşamak, yaşatmak ve yaşatmamız gerektiğini düşünüyorum."

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, " Ahilik Haftası'nı kutluyoruz, esnaf ahlakından bahsediyoruz, öbür yandan Güneydoğu'dan gelen şehit haberleriyle üzüntüye boğuluyoruz. Ama terörün beklide amacı bu, Türkiye'nin gündemini farklı bir tarafı kaydırmak, bugün 8 annenin canı yandı, ocakları söndü. Safranbolu tarihiyle çok ünlü, soyut kültür varlıklarının yanında somut kültürüyle de burada olduğu gibi bunları yaşatarak Türkiye'de ne kadar farklı olduğunu nerede olduğunu gösteriyor. Biz son temsilciler olmaması için SAKEM'i kurduk. SAKEM'de geleneksel zanaatlarımız yeni nesillere öğretiliyor. Ahilik Haftası'nın memlekete hayırlı olmasını diliyorum buradaki zanaatların yaşamasına katkıda bulunmasını umut ediyorum" dedi.

"AHİLİĞİN ÖZÜNDE DOĞRU İNSAN VAR"

Vali Yardımcısı Şevket Aksoy, Ahilik felsefesinin doğru yapıldığı zaman tüketiciyi koruma kanunlarına ihtiyaç olmayacağını kaydetti. Aksoy, "Ahilik Haftasını kültürünü kamuoyuna tanıtan esnaflarımıza ve onların örgütlerine teşekkür ediyorum. Ahiliğin özü insan olmasıdır. Bu sadece ekonomik bir oluşum değil, inançla oluşan bir oluşum değil, özünde iyi insan, doğru insan, düzgün insan var. Bütün dünyada ve ülkemizde de ihtiyaç duyduğumuz şey doğru insan, doğru toplum olabilmek. Büyük doğal kaynaklara sahip olabilirsiniz, büyük ekonominiz olabilir, dünyanın en verimli coğrafyasında olabilirsiniz, toplumsal yaşama doğru insanı yerleştiremezseniz, bunlar hiçbir işe yaramaz. En büyük hedefimiz doğru insan. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, ihtiyaç duyduğumuz bütün değerler tarihimizde var. Bugün Ahilik felsefesini tam olarak yerine getirseydik, gelişen çağa uydurarak buna devam etseydik, hala uygulayamadığımız tüketici koruma kanunlarına gerek olmayacağını sanıyorum. Ahiliğin temelinde dürüstlük, güler yüzlük, hakka ve hukuka uymak var, cömertlik var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, berber ustası Niyazi Demirtaş, temsili olarak, Ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen İbrahim Gül'e şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini ilan etti.

Daha sonra Vali Yardımcısı Aksoy, Kaymakam Azcan ve Belediye Başkanı Aksoy, nabalbantçı, semerci, demirci, kalaycı, sayacı ve yemeniciliğin son ustalarına teşekkür plaketi takdim ettiler.

Vali Yardımcısı Şevket Aksoy ve diğer protokol üyeleri, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden, nabalbantçı, semerci, demirci, kalaycı, sayacı ve yemeniciliğin son ustalarının açtıkları stantları gezdi. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahilik Haftası Selçuk Aksoy Necdet Aksoy Safranbolu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title