Haberler

Safran Hasadı Başladı

Karabük'ün İlçesi Safranbolu'ya İsmini Veren, Dünyanın En Pahalı Bitkilerinden Safranın Hasatına Başlandı. 23 Kişinin 18.5 Dönüm Araziye Ekimini Yaptığı Safranın Bu Yıl Ki Hasadının 8 ile 10 Kilogram Olması Bekleniyor. Safranın Bir Gramı 10- 12 YTL Arasında Satılıyor.

Karabük`ün ilçesi Safranbolu`ya ismini veren, dünyanın en pahalı bitkilerinden safranın hasatına başlandı. 23 kişinin 18.5 dönüm araziye ekimini yaptığı safranın bu yıl ki hasadının 8 ile 10 kilogram olması bekleniyor. Safranın bir gramı 10- 12 YTL arasında satılıyor.

Türkiye`de sadece Safranbolu`da üretilen çiğdemgiller familyasından olan safran bitkisinin hasadına başlandı. Yok olmaya yüz tutan safran bitkisi, Karabük ve Safranbolu tarım müdürlüklerinin `Safran Üretim Projesi` sayesinde yeniden ekilmeye başlandı. Birkaç yıl öncesine kadar Davutobası Köyü`nde sadece 3- 4 çiftçi birkaç dönüme ekim yaparken, İlçe Tarım Müdürlüğü`nün ücretsiz çiçek soğanı vermeye başlamasıyla, 23 çiftçi toplam 18.5 dönümlük alana safran bitkisi ekti.

1- 15 Eylül tarihleri arasında ekimi yapılan safran bitkisinin, 15 Ekim- 15 Kasım tarihleri arasında hasadı yapılıyor. Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkileri topluyor. 40 çiçekten 1 gram safran elde edilirken, bir soğan 3- 13 arası çiçek veriyor. Çiçeğinin içindeki 3 tane kırmızı renkli `dişi` diye tabir edilen kıl şeklinde organların alınıp kurutulması ile safran elde ediliyor. Safran gıda, kimya, boya, kozmetik ve ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılıyor.

ZAHMETİ ÇOK

Safranbolu`nun Düzce Köyü`nde yaşayan Remzi ve Hasan Şahin kardeşlere verilen soğanlar çiçek açmaya başladı. Eskiden de köylerinde safran ekildiğini söyleyen Şahin kardeşler, ``Bu bitkinin yok olmasını önlemek için projeye destek verdik. Ekimini yaptığımız safranı toplamaya başladık. Güneş tam doğmadan gidip topluyoruz. Bu yıl tam verimli değil ama önümüzdeki yıl tam verim alacağımızı umut ediyoruz. Ayrıca elde ettiğimiz safranı da yine İlçe Tarım Müdürlüğü`nün desteği ile pazarlayacağız. Zahmetli bir iş olduğu için herkes bu işe yanaşmıyor. Biz emekli olduğumuz için ekimini yaptık`` dedi.

Ali Faik ATAY/MÇ/COŞ)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title