Haberler

"Sadece Sahada Değil, Futbolun Her Kademesinde Olmalıyız"

Almanya Futbol Federasyonu Orta Ren Bölgesi'nin Uyum Sorumlusu Mehtap Cengiz, Almanya'da Göçmen Kökenli Futbolcuların Öneminin Daha İyi Kavranmaya Başladığını Söyledi.

CENGİZ : "SADECE SAHADA DEĞİL, FUTBOLUN HER KADEMESİNDE OLMALIYIZ"

Almanya Futbol Federasyonu Orta Ren Bölgesi'nin Uyum Sorumlusu Mehtap Cengiz, Almanya'da göçmen kökenli futbolcuların öneminin daha iyi kavranmaya başladığını söyledi. Cengiz ayrıca, "Sadece sahada değil, futbolun her kademesinde olmalıyız" diyerek Türklere Alman kulüplerinin yönetimine, federasyona ve spor mahkemelerine girmeleri çağrısında bulundu.

Almanya Futbol Federasyonu Orta Ren Bölgesi'nin (FVM) Uyum Sorumlusu Mehtap Cengiz, Almanya'da göçmen kökenli futbolcuların öneminin daha iyi kavranmaya başladığını söyledi. Cengiz, federasyonun uyuma yönelik çalışmalara hız verdiğini de ifade etti. Orta Ren Bölgesi'nin ilk uyum sorumlusu olan ve geçtiğimiz yıl kasım ayında göreve başlayan Mehtap Cengiz, Türk futbolcuların Alman futbolunda gittikçe söz sahibi olacağını belirtti. Öte yandan Mehtap Cengiz, Türk kulüpleri ve futbolcularının Alman futbol Federasyonu'nun sunduğu imkanlardan yeterince yararlanmadıklarını vurguladı. "Sadece sahada değil, futbolun her kademesinde olmalıyız" diyen Mehtap Cengiz, Türklere Alman kulüplerinin yönetimine, federasyona ve spor mahkemelerine girmeleri çağrısında bulundu.

SORUNLAR VE TALEPLERLE İLGİLENİYORUZ

Kulüplere yönetici yetiştiren Köln'deki IST Enstitüsü'nden mezun Mehtap Cengiz, çalışmaları, Türk kulüpleri ve futbolcularının sorunları ile bunlara tavsiyeleri konusunda şunları söyledi:

"Futbolda göçmenlerle ilgili her konu ile ilgileniyorum. Kulüplerin istekleri ve şikayetlerinde onlara yardımcı oluyorum. Şimdi bir konsept hazırlıyoruz ve onunla meşgulüm. Alman futbol Federasyonu'nun bir konsepti var ama çok genel kalıyor. O konseptte ırkçılık olmasın, göçmenlerle ilgilenelim gibi iyi niyet ifadeleri var. Oysa bizim konseptimizde göçmenlerin kendilerini daha iyi hissetmeleri, yabancıların kurdukları takımların daha başarılı olabilmeleri için neler yapabileceğini somut olarak ele alınacak. Bunu yaparken göçmen kulüplerinden gelen talepleri de göz önünde bulunduruyoruz.

Türk takımları genellikle bürokrasiden, kendilerine saha tahsis edilmemesinden, ırkçılıktan ve kulüplerine kesilen cezalardan şikayetçi oluyorlar. Bu kulüplerinden herhangi bir şikayet veya talep geldiğinde bunun takibini yaparak yardımcı olmaya çalışıyorum. Bir işi takip ettiğinizde ilgililer en azından daha itinalı davranıyorlar. Türk kulüplerine dil sorunlarında da yardım ediyorum. Göçmen kulüplerinin ihmali veya ilgisizliği bazen sorun yaşamalarına neden oluyor.

Örneğin bürokratik işlemleri yerine getirmedikleri için ceza alabiliyorlar. Çocukları futbolla ilgilenen aileler sadece maçları izleyip gidiyorlar. Oysa Alman kulüplerinde de aktif olmalı, yönetimlerine girmeliler. Bugün spor mahkemelerinde çok az sayıda Türk var. Oysa daha fazla olmalı. Eğer buralara siz girmezseniz başkaları giriyor.

Yapılan istatistikler gösteriyor ki spor mahkemelerinde oran olarak daha fazla sayıda göçmen kökenli futbolcu veya kulüpler ceza alıyorlar. Türk kulüplerinde yöneticilik ve idare konusunda sorunlara sık rastlanıyor. Bizim düzenlediğimiz sayısız kurslar var. Türk kulüplerinin yöneticileri ücretsiz olan bu kurslara katılabilirler.

Hatta talebe uygun kurslar da açabiliyoruz. Ancak maalesef Türk kulüplerinin ilgisi çok az. Türk kökenli futbolcular önümüzdeki yıllarda Alman futbolunda daha etkin olacaklar. Genç takımlarda çok sayıda futbolcumuz var. Son dönemlerde göçmen kızların futbola kazandırılması yönünde de çalışmalarımız var. Şu anda kız takımlarında göçmen kökenlilerin sayısı çok az. Bunun artmasını istiyoruz. Bizim bölgemizdeki Türk kulüpleri veya futbolcular bana mehtap.cengiz@fvm.de mailinden başvurabilirler."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title