Haberler

Sadece Kadınların Yaşadığı Bir Köy: Umoja

Güncelleme:

Umoja isimli bu köye erkeklerin girmesi yasak. Köy, tecavüz mağduru kadınlar tarafından 27 sene önce kurulmuş.

Kenya'da bulunan Umoja isimli köyde sadece kadınlar yaşıyor. Köy, 1990 yılında yerel İngiliz askerleri tarafından tecavüze uğrayan 15 kadın tarafından kurulmuş. Zaman içerisinde köyün nüfusu; çocuk evliliği, kadın sünneti, aile içi şiddet, tecavüz ve benzeri fiziksel ya da psikolojik her türlü şiddete maruz kalmış kadınları da içine alacak şekilde genişlemiş. Bu köye erkeklerin girmesi kesinlikle yasak.

FECİ ŞEKİLDE DÖVÜLMÜŞ AMA VAZGEÇMEMİŞ

Bu fikri ilk ortaya atan ise Rebecca Lolosoli isimli bir kadın. Köylü kadınlarla kadın hakları ile ilgili konuşan ve onları cesaretlendiren Lolosoli, sırf bu yüzden ona ders vermek amacındaki bir grup erkek tarafından feci şekilde dövülmüş. Kenya'da yaşayan Samburu halkı oldukça ataerkil bir topluluk. 5-10 civarı ailelerden oluşan gruplar halinde yaşayan bu yarı göçebe halkta, kadınlar tamamen ikinci plana itilmiş durumda. Köy ile ilgili konular tartışılırken kadınlara söz hakkı bile tanınmazken, toplantılarda içeride bulunmalarına bile izin verilmiyor. Böyle bir ortamda kadın haklarını savunma cesareti gösteren Rebecca Lolosoli karşılığında hastanelik olsa da bu durum artık canının tak etmesine ve harekete geçmeye karar vermesine sebep olmuş.

HALKIN TUHAF GELENEKLERİ VAR

Samburu halkının kendine has, tuhaf gelenekleri var. Belli bir yaşa gelen küçük kızlar babaları tarafından yaşlı, savaşçı bir erkeğe geçici süreyle emanet ediliyor. Bir süre o adamla yaşaması gereken kızların hamile kalmaları yasak. Eğer öyle bir şey olursa çocuklarını aldırmak zorundalar.

ÜRETTİKLERİNİ SATARAK GEÇİNİYORLAR

Lolosoli, köyü kurduktan sonra erkeklerden pek çok defa tehdit aldığı halde oldukça kararlı davranmış ve fikrinden vazgeçmemiş. Kendisine ve köye yapılan saldırılar bile onu yolunda döndürmeye yetmemiş. Köyde 2016 yılı itibariyle 47 kadın ve 200 çocuk yaşıyor. Umoja'da yaşayan kadınlar oldukça sade ve sakin bir hayat sürüyor. Safari için yakındaki bir kamp alanına pek çok turist geliyor ve Umojalı kadınlar da kendi ürettiklerini onlara satarak geçimlerini sağlıyor. Köydeki kadınların bir görevi de çevredeki köyleri ziyaret edip kadınları bilinçlendirmek için çalışmalar yürütmek.

HEPSİNİN HİKAYESİ AYRI BİR DRAM

Köyün sakinlerinden 38 yaşınaki Jane, hayvanları otlatıp odun taşıdığı esnada üniformalı 3 askerin tecavüzüne uğramış ve bunu kocasına anlattığında aldığı cevap dayak yemek olmuş. Bunun üzerine çocuklarını da yanına alarak köyden kaçmış ve buraya gelmiş. Başka bir kadın ise 11 yaşındayken babası tarafından bir inek karşılığında 57 yaşındaki bir adamla evlenmeye zorlanmış ve düğününden bir gün sonra kaçarak bu köye yerleşmiş. Umojalı kadınların hepsinin buna benzer hikayeleri var. Kurdukları yeni hayatlarında artık erkeklere yer yok ve bu sayede kendilerini daha güvende hissettiklerini söylüyorlar.


Kaynak: Haberler.com / Dünya

Kenya Kadın Komik - İlginç Yaşam Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title