Haberler

Sabır, Biraz Daha Sabır

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile görüşen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, sanayicilerden biraz daha sabretmelerini istedi.

ASO Başkanı Özdebir, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı makamında  ziyaret etti. Basına kapalı ziyaretten sonra gazetecilere açıklama yapan  Özdebir, Yılmaz'a iş dünyası ve özellikle sanayiciler olarak, uygulanan  yüksek faiz, düşük kur nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları aktardığını  söyledi.

Görüşmede, dolar karşısında değerlenen Türk Lirasıyla yurt içinden  sağlanan mal ve hizmetlerdeki artışları anlattıklarını ifade eden  Özdebir, şunları söyledi:

“(Tabii kendileri de Merkez Bankası olarak bunların hepsini takip  ettiklerini, Merkez Bankası Kanununun kendilerine vermiş olduğu piyasa istikrarını korumanın birincil görevleri olduğunu, ama bunun  yanında kendilerinin iş dünyasına sağlayabilecekleri en büyük katkının,  ülke istikrarının sağlanması ve T.C. devletinin borçlanmasının  azaltılması suretiyle iş dünyasına daha fazla finansman imkanı  sağlanmasının olacağını) söylediler.

Özdebir, Yılmaz'ın (Yanlız Türkiye'nin değil, bizden daha düşük faizleri  olan ülkelerde bile kendi paralarının dövize karşı değerlendiğini, bunda da Türkiye'nin gelişmesinin, Türkiye'nin önündeki üç beş yılına  insanların yatırım yaptığını, kendi ellerindeki verilere göre faizin çok  fazla etken olmadığını, sıcak para diyeceğimiz kısa vadeli giren  kaynakların yüzde 10 civarında olduğunu, girişin daha uzun vadeli ve  sabit yatırımlar olarak gerçekleştiğini) söylediğini de aktardı.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın görüşmede “geçen yılki 4 puanlık faiz  artışının piyasaya etkilerinin artık sonuna gelindiğini, önümüzdeki  dönemde artık bunların meyvelerinin toplanacağını, biraz daha sabretmeleri gerektiğini” söylediğini  aktaran Özdebir, kendisinin de sabredecek hallerinin pek kalmadığını ifade ettiğini anlattı.

Yılmaz'ın kendilerinden çok daha fazla veriye sahip olduğunu, kendisine  yalnızca yurt içinden değil, yurt dışından da çok fazla veri akışı  bulunduğunu belirten Özdebir, Başkan Yılmaz'ın sözlerine ilişkin şöyle  konuştu:

“(Önümüzdeki dönemde Amerika'da derinleşen mortgage ve diğer korunaklı  fonların (hedge fonları) maliyetinin ne olacağının tam olarak  kestirilmediğini, şu ana kadar likidite sorunu gibi gözüken olayın o  piyasalarda iflaslara, el değiştirilmelere neden olacak derinliğe erişip  erişemeyeceği konusunda kimsenin net bir bilgisi olmadığını) söylediler.  (Önümüzdeki dönemde daha dikkatli olmamız gerektiğini, ama bunun yanında  bütün dünyada enflasyon ve faizlerin yükselme trendine girdiği halde,  bizde daha önce arttırılan 4 puanlık faizden çekmiş olduğumuz sıkıntının  neması olarak şu anda iniş trendine gittiğini, yani dünyada fiyatlar ve  faizler yükselirken bizde iniş trendini muhafaza ettiğini ve bunun böyle  devam etmesini umduklarını) ifade ettiler.”

Özdebir, görüşmede Merkez Bankası Başkanı Durmuş'un sanayi ve üretim  endeksindeki düşüşün, son yaptıkları faiz indirimi kararında etkili  olduğunu, yavaşlaması üzerine üretimin önünü açmak için 0,50 ve 0,75  puanlık faiz indirimleri yaptıklarını söylediğini kaydetti.

Bu arada Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın “geçen yılki 4 puanlık faiz  artırımının önümüzdeki dönemde meyvelerinin toplanmaya başlanacağına”  ilişkin sözlerinin, faizdeki inişin devam edeceği anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine  Özdebir, “Biz böyle algılamayı  istiyoruz. Temenni ediyoruz. İnşallah da öyle olur” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title