Haberler

Sabancı Suikastinin Faili Akkol'un Tutuklanması

Aydın'ın Söke ilçesindeki operasyonda gözaltına alınan ve İstanbul'a getirilen Sabancı suikastinin faili terör örgütü DHKP/C üyesi İsmail Akkol, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu'nun 146/1. maddesindeki "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

Aydın'ın Söke ilçesindeki operasyonda gözaltına alınan ve İstanbul'a getirilen Sabancı suikastinin faili terör örgütü DHKP/C üyesi İsmail Akkol, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu'nun 146/1. maddesindeki "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

Sabancı suikastine ilişkin davanın görüldüğü İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan celseye çıkarılan Akkol'u avukatlar Özgür Yılmaz ve Şükriye Erdem temsil etti.

Mahkeme heyeti başkanı Nazım Durmaz'ın kapatılan mahkemeler İstanbul 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) ile özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce çıkarılan yakalama kararlarını yüzüne okuduğu sanık Akkol, "Yakalama emirleri doğrudur, bana aittir ve benim hakkımda düzenlenmiştir" dedi.

Akkol kimliğini doğruladı

Duruşmada kimlik tespiti de yapılan Akkol, "İsmail Akkol" olduğunu doğrulayarak, herhangi bir adresinin olmadığını, çalışmadığını ve telefonunun bulunmadığını söyledi.

Beyanı sorulan Akkol, iddianameyi okumadığını belirterek, örneğinin kendisine sunulmasının ardından savunma yapacağını ifade etti.

Akkol'un avukatı Özgür Yılmaz da, müvekkilinin iddianameyi okumadığını, kendilerinde de bulunmadığını kaydederek, bu nedenlerle iddianamenin hem müvekkiline hem de kendilerine tebliğ edilmesini talep etti.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumuna göre Akkol'un tutuklanmasını istedi.

"Adalet için mücadele ediyorum"

Son sözü sorulan sanık Akkol, "Sürüklenerek buraya getirildim. Bu ülkede adalet olduğu söyleniyor ancak adalet olmadığını gördüm, 14 yaşındaki çocuklar kurşunlanıyor. Adalet için mücadele ediyorum. Ayrıca 3 gündür gözaltındayım. Gerek Aydın gerekse İstanbul emniyetinde dolaylı yollardan cezaevinde infaz edileceğim söylenmektedir. Oysa neyle suçlandığımı dahi bilmiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, suçun niteliği, mevcut delil durumu, suçun CMK'nın 100. maddesinde yer alan katalog suçlardan olması, sanığın uzun süredir yargılamadan kaçması, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı ve Anayasa ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları gereğince tutuklamanın ölçülü olacağı gerekçeleriyle Akkol hakkında yakalama emirlerinin kaldırılarak tutuklanmasını kararlaştırdı.

Akkol, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146/1. maddesinde hükme bağlanan "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

Heyet ayrıca, firari olan sanığı bulunduğu ve tutuklandığı için 26 Mayıs 2016 tarihinde yapılmasına karar verilen duruşmayı öne alarak, 6 Nisan'da yapılmasını kararlaştırdı.

Adliyede yoğun güvenlik önlemleri

Akkol ve hükümlü Fadik Adıyaman'ın getirildiği Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın çevresi ve içinde, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, adliye üstünde de polis helikopterlerindeki görevlilerce gözlem yapıldığı görüldü.

Adliye önündeki meydan bariyerlerle kapatılırken, kapı giriş ve çıkışlarına polisler yerleştirildi. Her X-Ray cihazının bulunduğu kapıda, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli 2 polis görevlendirildi. Akkol'un çıkarılacağı mahkemenin bulunduğu koridorlarda da yine güvenlik görevlilerince kontrollü geçiş yaptırıldı.

Sanık Akkol'u duruşma salonuna getiren ve buradan götüren polis memurunun, çelik yelek giyindiği ve gözleri dışında yüzünü göstermeyen bir maske taktığı dikkat çekti.

Bu arada adliye binası önünde Akkol ve Adıyaman'a destek vermek için oturma eylemi yapmak isteyen 3 kişi polis ekiplerince gözaltına alındı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Aydın Söke Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title