Haberler

Sabancı: "Ab'yle İlgili Bir Kaygımız Yok"

Başbakan Erdoğan'ı Ziyaret Eden Tüsiad Başkanı Ömer Sabancı, Hükümetin Ab Konusunda Türkiye'yi Başarıyla Müzakereleri Açma Noktasına Getirdiğini Ve Teknik Sürecin Başarıyla Devam Ettiğini Belirterek,"Ab'yle İlgili Bir Kaygımız Yok" Dedi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, hükümetin AB konusunda Türkiye'yi başarıyla müzakereleri açma noktasına getirdiğini ve teknik sürecin başarıyla tamamlandığını belirterek, "AB'yle ilgili bir kaygımız yok" dedi.

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinin ardından bir açıklama yaptı. Sabancı, 2 Haziran'da yapılan Yüksek İstişare Konseyi'nin ardından, ekonomi ağırlıklı olmak üzere Türkiye'deki güncel gelişmeler ve mayıs ayının ikinci yarısından beri yurt dışında sürdürülen yoğun faaliyetler sırasında edindikleri izlenimleri sunmak amacıyla Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ettiklerini açıkladı. Sabancı, "Bu izlenimlerimizi kendilerine aktardık. Tabi ki ekonomik konularda da görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

"TEKNİK SÜREÇ BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR"

Sabancı, gazetecilerin soruları üzerine, "AB'yle ilgili bir kaygımız yok. AB süreci hakikaten mevcut hükümetin başarıyla müzakereleri açma noktasına ülkemizi getirerek hatta bir başlığın açılıp kapanmasıyla teknik süreç başarılı bir şekilde devam ediyor" dedi.

"İLETİŞİM STRATEJİSİNE İHTİYAÇ VAR"

Sabancı, bugünkü görüşmede AB konusunda özellikle yurt içi ve yurt dışı iletişim konusu üzerinde durduklarını belirterek, "Burada ülkemizin bir stratejiye ihtiyacı olduğunu belirttik" dedi. Çeşitli AB ülkelerinin toplumlarında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olumsuz bir yaklaşım olduğunu anımsatarak, "Bununla ilgili Türkiye'nin bir iletişim stratejisine ihtiyacı olduğunu belirttik" dedi.

Ömer Sabancı, Başbakan Erdoğan'ın iletişim stratejisine ilişkin önerilerini not ettiğini vurgulayarak, "Beklentimiz hükümetin de zaman içerisinde böyle bir aksiyona geçeceği yönünde" diye konuştu.

"EKONOMİNİN YENİDEN YAPILANMAYA İHTİYACI VAR"

Sabancı, dünya piyasalarındaki son bir ay içinde devam eden dalgalanmalar üzerinde durduklarını söyledi. Kısa vadeli tedbirlerin önemli olduğunu herkesin bildiğini söyleyen Sabancı, "Ancak ekonomimizin orta ve uzun vadede yeni bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunu belirttik" dedi.

Sabancı, Başbakan Erdoğan'a başarıyla hazırlandığını söylediği 9. Kalkınma Planı stratejisinin de kuvvetli bir siyasi iradeyle biran önce uygulanmaya konulması yönündeki beklentilerini ilettiklerini de kaydetti.

"CUMHURBAŞKANLIĞI GÜNDEME GELMEDİ"

Cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesi konusundaki önerisi hatırlatılarak bunu Başbakan'a iletilip iletilmedi sorulan Sabancı, "Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili bugünkü görüşmede konu gündeme gelmedi. Hem sayın Başbakanın hem bizlerin bu konuda kamoyuna yaptığı açıklamalar var. Bugün de bu konu uzarinde durulmadı" dedi.

KOÇ: "GÜNEY KIBRIS VE LİMANLAR YILDIRMA POLİTİKASI"

Mustafa Koç ise, AB sürecinin çok kolay ve problemsiz geçmeyeceğini başından beri bildiklerini belirtirken, "Önümüzde çok uzun bir zaman var. Kararlılıkla, yılmadan bu yolda yürümemiz lazım" dedi. Brüksel'de çok ciddi şekilde belli çalışmaların tamamlanmış durumda olduğunu belirten Koç, "Mühim olan bunu kamuoyuyla paylaşıp, hem içerde hem dışarda doğru iletişimi sağlamak" diye konuştu.

Mustafa Koç, Güney Kıbrıs'ın tanınması ve limanların açılmasına ilişkin olarak bir formül sunup sunmadıklarına ilişkin olarak, "Formülümüz olsa şimdiye kadar söylerdik. Ama o müzakerelerle olacak bir şeydir. O bakımdan ben inanıyorum ki ortak bir noktada önünde sonunda buluşulacak. Bu tabi biraz da yıldırma politikası. Güney Kıbrıs'ın şu şekilde topluluğa dahil edilmesi baştan büyük hataydı. Onu da AB malesef yaptı. Şimdi tabi elleri daha kuvvetli. Ama bence iki garantör ülke Türkiye ve Yunanistan, Kuzey ve Güney Kıbrıs oturup bu işi çözmeleri en doğru yol olur diye düşünüyoruz" diye konuştu.

"MÜSPET VE SICAK BİR GÖRÜŞME"

Koç, görüşmenin nasıl bir atmosferde geçtiğine ilişkin olarak, "Fevkalade müspet ve sıcak bir görüşme oldu" diye konuştu. Koç, "TÜSİAD ve Hükümet barıştı mı" yönündeki sorular üzerine "Artık size bırakıyorum onun yorumunu" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title