Haberler

Sabah Yazarlar Kulübü"Nden Londra'da Türk-İngiliz İlişkileri Paneli

"Dünya siyasetinde çalkantılı dönem: Türkiye ve İngiltere" paneli Londra Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Sabah Gazetesince 15 Temmuz'un ardından Türkiye gündeminin dünyaya doğru anlatılması amacıyla kurulan ve Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından desteklenen "Sabah Yazarlar Kulübü" Londra'da düzenlenen panelde Türkiye ile İngiltere ilişkilerini masaya yatırdı.

BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca'nın açılış konuşmasını yaptığı panele Sabah yazarı Hilal Kaplan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın ile SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ile İngiltere'nin benzerlikleri üzerinde duran Kaplan, imparatorluk geçmişi bulunan her iki ülkenin ticari ilişkileri ile terörle mücadeledeki iş birliğine dikkat çekti.

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye ilk desteği veren Batı ülkesinin İngiltere olduğuna işaret eden Kaplan, girişimin ardından İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ın ve bir süre sonra da Başbakan Theresa May'in Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

İsmail Çağlar ise 15 Temmuz darbe girişiminin İngiliz basınına yansılamalarını ele aldı.

Darbe girişimi sırasında ve sonrasında İngiliz gazetelerinin darbe girişiminin "İslamcılara karşı" olduğunu yazarak, girişime meşruiyet sağlamaya çalıştığını anlatan Kaplan, gazetelerin darbecileri de "seküler" diye nitelendirmesini eleştirdi.

Çağlar, Türkiye'nin DEAŞ ve PKK terör örgütlerinin saldırılarının hedefi olduğu dönemde de İngiliz basınının iyi sınav vermediğini kaydetti.

Türkiye'de yaşanan 5 DEAŞ saldırısına karşın İngiliz gazetelerinde Türkiye'nin DEAŞ'ı desteklediği iddialarının yer aldığını anlatan Çağlar, PKK saldırılarının yaşandığı dönemde de aynı gazetelerin bu kez Türkiye'nin "kendi halkını öldürdüğünü" yazmaya başladığını ifade etti.

Doç. Dr. Yalçın da Türkiye'nin Arap Baharı döneminde halk hareketlerine verdiği destekte Batılı müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığını söyledi.

Bununla birlikte Türkiye'nin terk edildiği yalnızlık içinde bağımsız bir aktör haline geldiğini anlatan Yalçın, "Yalnız olmak zordur ama bu sizi bağımsız ve özerk yapar." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB üyeliği perspektifiyle ilgili bir soruya ise Yalçın, ABD'nin hegemon güç olarak dünya sahnesinden kendisini geri çekmesinin sonuçları üzerinde durarak yanıt verdi.

Hegemon gücün eksikliğinde ülkeler arasında iş birliğinin yerini rekabetin aldığına dikkati çeken Yalçın, bu rekabetin AB üyesi ülkelerin kendi aralarında da görüldüğünü kaydetti.

Yalçın, AB ülkelerinin kendi içinde bile yaptığı rekabetin, AB ile Türkiye'nin yakınlaşmasını da sorunlu hale getireceğini savundu.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title