Haberler

Sabah Uyanır Uyanmaz Çiğ Badem Yerseniz...

Güncelleme:

Gut hastalarında bazı yiyecekler ürik asit yükselmesine neden olarak hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir.

PembeNar özel - Serpil Dokurel

Bu başlığı okuduğunuzda belki de ilk aklınıza gelen 'yeni bir diyet akımı mı başladı?' Olabilir. Son yıllarda artan obezite ile birlikte kolay çözüm önerileri, mucizevi diyetler, bu yolda popüler yöntemler çok sık aranır oldu. Oysaki en sağlıklı ve kalıcı çözümler temelinde yatan soruna yönelik uygulanacak diyet listeleriyle olur. Özellikle belirli hastalıklarda diyet,tedavi sürecinde başrolü alabilir. İste bu durumlardan birisi de gut hastalığıdır.

Gut, ağrılı bir şekilde eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durumdur. 40 yaş üstü, şişman ve sıklıkla alkol tüketen erkeklerde daha sık görülür. Ürik asit, belirli gıdaların sindirimi sonucuvücutta üretilen bir atık üründür.Ürik asit seviyeleri yüksek olduğunda, eklemlerde kristaller birikerek şişlik, iltihap ve yoğun ağrı ile karakterize gut ataklarına neden olabilir. İyi haber şu ki, ilaçlar ve gut hastalığına dost bir diyet değişikliği ile bu hastalık kontrol altına alınabilir.

Uzman diyetisyen Berrin Yiğit

Gut Diyeti Nedir?

Gut hastalarında bazı yiyecekler ürik asit yükselmesine neden olarak hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir. Gut diyetinin temel hedefi dekandaki ürik asit düzeylerini azaltmaktır. Bu nedenle sindirildiğinde fazla miktarda ürik asit açığa çıkaran pürin miktarı yüksek olan besinler diyetten uzaklaştırılır.

Gut Diyetinin Genel Önerileri

Pürinden zengin besin miktarı azaltılır. Örneğin; et, balık, kümes hayvanları gibi pürin içeren besinler akut ataklarda yenilmez. Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır.

Yağ böbreklerdeki ürik asit atılımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini artırır. Bu nedenle yağ bir miktar sınırlanmalıdır.

Kilo verin. Aşırı kilolu olmak gut oluşumu riskini artırır, vermek ise gut riskini azaltır. Ayrıca kilo vermek eklemlerdeki genel stresi de azaltır.

Fiziksel aktivitenizi artırın. Egzersiz yapmak kilo vermenin yanı sıra vücuttaki ürik asit düzeylerinin düşük tutulmasına destek verir.

Bol su içerek vücut dolaşımınızı canlı tutun. Çünkü yeterli su alımı vücudun aşırı ürik asidi idrarla dışarı atmasına yardımcı olur.

Alkol tüketmeyin. Alkol, gut ataklarını tetikler ve ürik asit birikimine neden olur.

Çay ve kahve tüketimi vücuttaki pürin oluşumunu etkilemediği için serbesttir fakat, başka sorunlara yol açmaması için limitli tüketin.

Vitamin C takviyesi almak faydalı olabilir, doktorunuza danışın.

Gut Diyeti Listesi

Örnek bir diyet listesidir. Tabi ki günlük almanız gereken kalori miktarı ve kişisel farklılıklar göz önüne alınmalıdır.

Günde 2 litre su

Kahvaltı;

Yağsız veya az yağlı süt

2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

8 adet taze çilek

10 adet çiğ badem

1 yemek kaşığı chia tohumu

Ara öğün;

1 fincan Türk kahvesi

Yanına 500 ml su

Öğle Yemeği;

2 yumurtalı bol sebzeli omlet

Taze sebzeler ile yeşil salata

İkindi;

1 adet şeftali

1 bardak kefir

Akşam Yemeği;

Limitsiz sebze yemeği (pürin içeriği yüksek olan sebzeler hariç)

1 küçük kase yarım yağlı yoğurt

Gece;

5 adet çiğ fındık

Papatya çayı

Kaynak: Haberler.com / Kadın

Kadın Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title