Haberler

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarını Önlemenin Yollarını Anlattı

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan, "Bir şeyi hep birlikte değiştirmeliyiz.

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan, "Bir şeyi hep birlikte değiştirmeliyiz. Çünkü çocuklarına sahip çıkmayan ülkelerin sonu karanlıktır. Bunu hep birlikte değiştirmek zorundayız. Bu bizim kaderimiz değil. Siz değişirseniz kaderiniz de değişir. Bunları hep birlikte görmek zorundayız. Kaybetmekten korkanlar değil, mücadele edenler kazanır." dedi.

Özkan, İstinye Üniversitesi Topkapı Yerleşkesinde verdiği "Çocuk İstismarı ile Mücadele" konferansında, kendisine ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü de getiren tecrübesini anlattı.

Kişisel eğitimini tamamladıktan sonra bir köy okulunda öğretmenlik yaparak, çocukların hayatlarına dokunmak istediğini dile getiren Özkan, "Ücretli öğretmen olarak başladığım köy okulunda zamanla bir tuhaflık olduğunu anladım. Bir öğretmen, 22 yıldır aynı okulda görev yapıyor. 4 kuşaktır köydekilere eğitim veriyor. Okulu fiziki olarak değiştirmeye başladım ama bir tuhaflık vardı. Anneler okula gelmek istemiyordu, çocuklar konuşmuyordu. Her gelen öğretmen bir şekilde köyden ayrılıyordu." diye konuştu.

Özkan, şüphelerinin üzerine gittiğini ve bahsi geçen öğretmenin, okuldan yaşları 6 ila 11 arasında değişen 6 çocuğa pornografik film izlettiğini ve cinsel olarak istismar ettiğini anladığında şikayetçi olduğunu ifade etti.

Öğretmenin, bir süre sonra tahliye edilmesinin ardından mücadeleyi bırakmadığını ve ulaşabildiği her yere ulaşmaya çalışarak farkındalık oluşturduğunu ve zanlının tutuklandığını anlatan Özkan, söz konusu öğretmenin sonunda 82 yıl 6 ay hapis cezası aldığını söyledi.

Özkan, öğretmenin sadece sınıftan sorumlu olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Ben köyün imamına, muhtarına, kahvehanesine gittim. Anne-baba eğitimlerine başladım. Köyde bir şey vardı. Bu çocukları bu kadar yalnız bırakan neydi? Bu çocuklar işlendiğinde hepsi değerlidir. Bir şey yanlış gitmiş ve bu köyde alkolizm, kadın şiddeti de olmuş, kimse bu duruma 'dur' dememiş. Bu kişi, okulun hem idarecisi hem de öğretmeniydi. Benim bunları çözmem de biraz zaman aldı. Maalesef bize akademilerde 'istismarcıyı nasıl tanırsınız?' eğitimleri verilmediği için, bir şeylerde eksiktik." ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin daha özverili olması gerektiğini vurgulayan Özkan, "Bulunduğunuz yerde ışık olun, çocuklar için emek harcayın. Oradaki insanların kendilerini ifade edebilmesi için çaba harcayın. Öğretmenlik bu. Biz böyle mi kurduk bu vatanı." görüşünü dile getirdi.

Özkan, fark etme ve önleme tedbirlerinin harekete geçmesi gerektiğini anlatarak, çocuk istismarının tek başına yargıyla da çözülemeyeceğini söyledi.

Korkunç istismarla karşı karşıya kaldığında bunu ispatlamak için çok çaba harcadığını ifade eden Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tespit ettiğiniz çocuk kadarını kurtarabiliyorsunuz. O yüzden bizim iyi gözetmenler olmamız, iyi örgütlenmemiz gerekiyor. Çocuklarım olayı ispatlamaya çalıştığımız süreçte kendilerince beni korudular. Çocuğun yüzünü öptüm ve dedim ki 'Senin ve toplumun yüzüne bakabilmek için bu mücadeleye gireceğim.' Bana atılacak her iftiraya da hazırdım. Bu çocuklara bunu yapanlara karşı toplum olarak seferber olmalıyız. Neydi bizi bu kadar sessiz yapan ve acılardan besleyen? Ne oldu da biz böyle olduk? Ne oldu da çocuklara sırtımızı döner olduk? Ne oldu da sadece telefon ekranlarına bakar olduk? Ne oldu da onları görmezden geldik? Bir şeyi hep birlikte değiştirmeliyiz. Çünkü çocuklarına sahip çıkmayan ülkelerin sonu karanlıktır. Bunu hep birlikte değiştirmek zorundayız. Bu bizim kaderimiz değil. Siz değişirseniz kaderiniz de değişir. Bunları hep birlikte görmek zorundayız. Kaybetmekten korkanlar değil, mücadele edenler kazanır."

Özkan, konferans sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title