Haberler

Rüzgar Dolardan Yana Esiyor

Dolarda kronikleşen kan kaybı durmuş görünüyor. Özellikle Almanya'da tüketici güveninin dibe vurması ile birlikte Euro'ya satış gelirken, dolar son bir

haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Geçen hafta 1.50 sınırından dönen euro/dolar paritesi şu sıralar 1.4713'e kadar gerilemiş durumda.

Dolardaki yükselişi değerlendiren analistler, uzun süredir devam eden kaybın ardından yatırımcıların tepki alışları ile dolara destek çıktığına dikkat çekiyor.

Yatırımcıların yüzünü dolara dönmesi, dün ABD'nin en büyük bankacılık gruplarından Citigroup'un Abu Dabi hükümetinin yatırım birimine 7.5 milyar dolarlık hissesini satması ile başladı. ABD ekonomisine yeni sermaye girişi ile kredi krizinin açtığı yaraların biraz olsun sarılacağını düşünen yatırımcılar dolara yöneldi. Ayrıca Citigroup etkisi ile dün ABD borsasında gözlenen sert çıkış, dolar bazlı enstrümanlara ilgiyi artırdı.

Eurodan dolara geçişte Almanya'da açıklanan tüketici güveni rakamları da etkili oldu. Almanya'da tüketici güveninin son dönemin en düşük seviyesinde çıkması ile yatırımcılar euro satışına hız verdi.

YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Dolarda iki gündür gözlenen yükselişe karşın uzmanlar bu yükselişin devam edeceği konusunda pek umutlu değil. Özellikle ABD ekonomisi ile ilgili belirsizlikler ve kredi krizinin yarattığı tahribat, yaşanan bu hareketin kısa ömürlü olabileceği yönündeki iddiaları güçlendiriyor. Özellikle ABD ekonomisinde zayıf verilerin gelmeye devam etmesi durumunda paritede tekrar 1.50'lere doğru bir yükseliş sürpriz olmayacak.

Euro/dolar paritesinde yönü tayin edecek en önemli unsurlardan bir diğeri ise ABD Merkez Bankası'nın 11 Aralık'ta yapacağı yılın son faiz toplantısı olacak.

FED'in faiz indirimlerine devam edeceği yönündeki beklenti güçlenirse, dolarda yön tekrar satışa dönebilir. Ancak FED'in faiz indirimlerine son vermesi, rüzgarın yeniden dolar yönüne dönmesini sağlayabilir.

DOLAR İÇERİDE DÜŞÜYOR

Dolar, euro karşısında yükselmesine karşın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer yitiriyor. Dün kredi krizine ilişkin endişelerle 1.23 YTL'ye kadar tırmanan dolar kuru bugün tekrar 1.20 YTL'nin altına indi.

Dolar şu sıralar 1.1970-1.1980 YTL seviyelerinden el değiştiriyor.  

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title