Haberler

Rusya'ya Yatırım Yaptı Siparişleri Kaptı

Rusya'nın Rostov Kentine 50 Milyon Dolarlık Halı Fabrikası Kuran Merinos Gelen Siparişlere Yetişemiyor.

Rusya’nın Rostov kentine 50 milyon dolarlık halı fabrikası kuran Merinos Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, siparişlere yetişemedikleri için son 4 ayda 400 yeni istihdamla 3 bin çalışan sayısına ulaştıklarını söyledi.

TÜRKİYE’nin önde gelen halı üreticilerinden biri olan Merinos, kriz dönemindeki yatırımları ve büyümesi ile dikkat çekiyor. Merkezi Gaziantep’te bulunan Merinos Halı, Rusya’nın Rostov kentinde 50 milyon dolarlık yatırımla halı fabrikası kurdu. Rusya’nın yanı sıra eski Doğu Bloku ülkelerinin ihtiyaçları karşılamayı planlayan Merinos, yurtiçinde de talebe yetişmek için haftanın 7 günü 3 vardiya çalışıyor.

Hedef yüzde 15 büyümek

Merinos A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, halı, mobilya, ev tekstili ve battaniye sektöründe faaliyet gösteren Merinos Grup’un 2009 yılını büyümeyle kapatacağını belirtirken, şunları söyledi: “Krizden dolayı, büyüme hedeflerimizi revize etme gereği duymadık, tam tersine çalışma performansımızı hızlandırdık. Yıl sonunda yüzde 15 büyümeye ulaşacağız. Grup olarak son 4 ay içinde 300-400 işçi aldık ve alımlarımızı sürdürüyoruz. Şu anda toplam istihdamımız 3 bin civarında. Kriz süresince eleman çıkarmadık. 3 vardiya çalışıyoruz, şu an mal yetiştirmekte zorlanıyoruz. Pazar dahil mesai veriyoruz. Oldukça iyiyiz, bir sıkıntımız yok.”

Sektörde kriz yok

Halıcılık sektöründe çok büyük problem olmadığını, tüm firmaların kapasitesi oranında çalıştığını ifade eden Erdemoğlu, şunları söyledi: “Sektörün önde gelen kuruluşları her yönüyle öncü olmak, çok daha aktif çalışmak zorunda. Çünkü diğerleri ona bakarak yol izliyor. Merinos olarak ürün ve pazar çeşitliliği yaptık, verimliliği artırdık, kar marjlarımızı düşürdük. Bunlar başarıyı getirdi. Sektörümüzde şu an çok büyük bir kriz yok. Dünyada halı konusunda en gelişmiş yer Türkiye, Türkiye’de ise Gaziantep. Dünya parça halının yüzde 15-20 kapasitesi Gaziantep’te üretiliyor. Merinos’un ihracat ve iç piyasadaki başarısı, Gaziantep’teki meslektaşlarımızı da ateşledi.”

Rusya’nın Rostov kentinde satın aldıkları 200 bin metre kare arazide başladıkları halı fabrikası yatırımlarının tamamlandığını bildiren İbrahim Erdemoğlu, şu bilgileri verdi: “25 milyon dolarla başlayan yatırımımız 50 milyon dolara çıktı. Rusya’da üretime başladık, tam kapasite çalışıyoruz. Orada yıllık 6 milyon metre kare üretim kapasitemiz var. Rusya’da şu anda üretimimiz iç pazara yönelik, daha sonra eski Doğu Bloku ülkelerine ihracata başlayacağız.”

Dünya halı üretiminde ilk üçün içindeyiz

“MERİNOS halı üretiminde dünyanın ilk üç firması içinde, Rusya yatırımıyla daha üste çıkacağız” diyen İbrahim Erdemoğlu, ihracatla ilgili şu bilgileri verdi: “Başta ABD, Avrupa ülkeleri ve Rusya olmak üzere Suudi Arabistan, Fas, Filistin, Japonya, Kanada, Çin, Mısır ve Yunanistan’ın aralarında bulunduğu 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Merinos Grup olarak geçen yıl 100 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl da 100 milyon dolarlık ihracat yapacağız. İhracatımızın yüzde 70’ini halı oluşturuyor.”

ABD yatırımı askıda bekliyor

GAZİANTEP’te 3 tane halı tesisi, Rusya’da halı fabrikası, İzmir’de mobilya fabrikası ve Çerkezköy’de Dinarsu duvardan duvara halı tesisleri olduğunu hatırlatan İbrahim Erdemoğlu, “Uşak’ta ise Türkiye’nin en büyük battaniye tesisini kurduk, ev tekstilini de oraya taşıdık. Merinos Grup olarak geçen yıl ciromuz 700 milyon lira civarındaydı, bu yılki hedefimiz 800-850 milyon lira. Büyük ihtimalle hedeflerimize ulaşacağız. ABD’de pazar payımız gün geçtikçe yükseliyor. Orada yatırımı gerektiği zaman düşünebiliriz, ama şu an o askıda bekliyor.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title