Haberler

Rusya'ya Yaş Meyve Sebze İhracatında Lider: Trabzon

Türkiye'den 2017 yılının ocak-mayıs döneminde Rusya Federasyonuna 123 milyon 738 bin 321 dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirildi.

MELTEM YILMAZ - Türkiye'den 2017 yılının ocak-mayıs döneminde Rusya Federasyonuna 123 milyon 738 bin 321 dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirildi. İhracatın 39 milyon 89 bin 390 dolarlık kısmının gerçekleştirildiği Trabzon, 21 il arasında ilk sırada yer aldı.

AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'den yılın ilk 5 ayında Rusya'ya 215 bin 379 ton yaş meyve ve sebze ihraç edildi. Bu ürünlerin karşılığında 123 milyon 738 bin 321 dolar gelir sağlandı.

Aynı dönem içinde Trabzon'dan 39 milyon 89 bin 390 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 32'sinin gerçekleştirildiği Trabzon, bu ürünlerin ihracatını yapan 21 il arasında ilk sırada bulunuyor.

Trabzon'dan yapılan meyve sebze ihracatında, önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 144, değer bazında ise yüzde 80 artış yaşadı.

"Trabzon menşeli firmalar, her yıl sektörün ihracat lideri"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un yılın 5 aylık ödeminde Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında lider olduğunu söyledi.

Rusya'ya bu dönemde 215 milyon 379 bin 859 kilogram yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını belirten Gürdoğan, ihracat karşılığında ise 123 milyon 738 bin 321 dolar gelir elde edildiğini vurguladı.

Gürdoğan, Trabzon'dan gerçekleşen ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 91, değerde ise yüzde 58 arttığını ifade ederek, "Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin düzelmesi ve akabinde ihracat yasaklarının önemli ölçüde kalkmasıyla ihracatımız hızlı bir yükseliş trendine girdi. Önümüzdeki aylarda da bu yükselişin daha da üst rakamlara ulaşacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Trabzon menşeli ihracatçı firmaların, her yıl sektörün ihracat lideri olduğuna dikkati çeken Gürdoğan, bu yıl toplam sektör ihracatının yüzde 32'sinin Trabzonlu ihracatçılar tarafından yapıldığını belirtti.

Gürdoğan, Rusya'ya ürünlerin deniz yolu ile sevk edildiğini anımsatarak, "Trabzolu ihracatçılar tarafından Samsun limanı üzerinden Rusya'nın Naovorossisk, Gelencik ve Tuapse limanlarına tarifeli Ro-Ro gemileri çalışıyor. Rusya'ya sevk edilen ürünler, deniz yolu ile bu limanlara ulaştırılıyor" diye konuştu.

Trabzonlu ihracatçıların deniz yolu lojistiğine önemli yatırımlar yaptığını belirten Gürdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"İhracatçılarımız, önümüzdeki dönemde yaş meyve sebze ürünlerini tamamen soğutuculu konteynerlerle Rusya'ya sevk etmek amacıyla yatırım yapıyor. Bu lojistik üstünlük sayesinde ürünler 8 ile 12 saat içinde Rusya piyasasına sunulabilecek. Bu da sektöre önemli rekabet imkanı kazandıracak."

Kaynak: AA / Ekonomi

Doğu Karadeniz Türkiye Trabzon Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title