Haberler

Rusya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanları, Moskova'da Kıbrıs Sorununu Görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un davetlisi olarak Moskova'ya iki günlük resmi ziyaret düzenleyen Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kyprianou, bugün Rus mevkidaşı ile bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi'nde basına kapalı yapılan ve yaklaşık 1 saat süren görüşme bitiminde iki ülke bakanları ortak basın açıklamasında bulundu.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin yeni Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın bu yılın 2'nci yarısında gerçekleştirmeyi planladığı Moskova ziyareti öncesinde Markos Kyprianou ile yaptığı bugünkü görüşmenin büyük önem taşıdığını kaydeden Lavrov, görüşme sonuçlarından da oldukça memnun kaldığını söyledi.

Görüşme sırasında Kıbrıs mevkidaşı ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, Kıbrıs sorunun çözümü için Türk ve Rum yönetimi arasında başlatılan son diyalog görüşmeleri, Ortadoğu krizi ve Balkanlar'daki durumu ele aldıklarını belirten Sergey Lavrov, "Ele aldığımız tüm konularda her iki tarafın görüşlerinin birbirine çok yakın olması sevindirici" dedi.

Kıbrıs sorununun uluslararası hukuk normları çerçevesinde çözülmesi gerektiğini de kaydeden Lavrov, "Bu soruna Birleşmiş Milletler Teşkilatı kararları ve ayrıca Rum ve Türk toplumu arasında yapılan gönüllü görüşmelerle çözüm bulunmasında yanayız. Bu çerçevede Türk ve Rumlar arasında yeni diyalog görüşmelerinin başlatılmasından memnunuz" diye konuştu.

Kıbrıs sorununun Kıbrıs'ın devlet bütünlüğü prensibi çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Kyprianou ise, bu konudaki görüşlerini ve ayrıca Türk tarafıyla sürdürülen görüşmelerle ilgili Rus mevkidaşına detaylı bilgi verdiğini belirterek, "Rusya'ya haklı davamızda bize her zaman destek verdiği için teşekkür ediyoruz" dedi.

Rus vatandaşlarına vize uygulamasını tamamen kaldırmak için ciddi bir çalışma içinde olduklarını da kaydeden Kyprianou, Güney Kıbrıs yönetiminin Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığını ve tanımayacağını vurgulayarak, bu konuda politikalarının Rusya hükümetinin politikasıyla bağdaştığını söyledi.

Rusya-AB ilişkilerine de değinen Kyprianou, "Rusya, AB'nin stratejik ortağı olduğu görüşünden hareketle AB-Rusya ilişkilerinin daha da gelişiminden yanayız" ifadesinde bulundu.

Görüşme sırasında Rus mevkidaşı ile Soçi'de yapılacak Olimpiyat Oyunları'nı da ele aldıklarını ifade eden Kyprianou, "Rum işadamlarının Soçi'deki inşaat çalışmalarına katılarak büyük yatırımlar yapmasını istiyoruz" dedi.

Bu arada Rusya'yı Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk kez ziyaret eden Kyprianou'nun bazı Rus milletvekilleriyle de bir araya geldikten sonra bu akşam yurda döneceği bildirildi.

(AK-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title