Haberler

Rusya-Ukrayna Gerginliği

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Poroşenko, kısa bir süre önce Kırım'da Rusya'nın provokasyonuyla gerginliğin artmasına neden olan durumdan duyduğu derin rahatsızlığı aktardı.

Kremlin'in asılsız suçlamalarla Ukrayna'yı uluslararası işbirlikçilerinin gözünde kötülemeye çalıştığına işaret eden Poroşenko, Normandiya formatı ve Minsk Anlaşması uygulanması sürecini bozmak için bu durumun Rusya tarafından bahane olarak kullanıldığını öne sürdü.

Merkel ve Hollande ise, Kırım'ın işgalini tanımadıkları yönündeki pozisyonlarını şüphesiz koruduklarını vurguladı. Her iki lider, gerginliğin artmaması için birlikte çalışma hususunda söz verdi.

Donbas ve Kırım'daki durumun çözülmesinin siyasi ve diplomatik yollar dışında mümkün olmayacağını dile getiren üç lider, Normandiya formatında görüşmelerin devam etmesinin gerekli olduğu konusunda görüş birliğini vurguladı.

Geçen hafta, Rusya Federal Güvenlik Servisi, Kırım'da terör saldırısı hazırlığında olan bir Ukraynalı istihbaratçıyı yakaladığını açıklamıştı. Ukrayna Milli Savunma Bakanlığı da böyle bir istihbarat elemanları bulunmadığını belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aynı gün hemen bir açıklama yaparak, Kiev yönetiminin görüşmeler yapma yerine, terörü tercih ettiğini öne sürmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesine yönelik terör suçlamasının, Rusya'nın "Donbas'ta askeri birliklerinin olmadığını" söylemesi gibi, "anlamsız ve alaycı" olduğunu savunmuştu.

Ardından Poroşenko Ukrayna güvenlik birimlerine savaş hazırlığını arttırma talimatı vermiş, Putin de Güvenlik Konseyini toplayarak, güvenlik tedbirlerini artırma yoluna gitmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Petro Poroşenko Ukrayna Kırım Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title