Haberler

Rusya-islam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu Toplantısı

İstanbul'un Atatürk Döneminde İslam Karşıtı Bir Merkeze Dönüştüğünü Söyleyen Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Shaimiev, "Ulu Önder Atatürk Laikliği, Cumhuriyeti Türkiye'ye Getirerek Demokrasi ve Türkiye'nin Gelişmesinde Büyük Rol Oyandı Ama Geçişte Bir Sancı Yaşandı" Diyerek Sözlerini Düzeltti.

İstanbul'un Atatürk döneminde İslam karşıtı bir merkeze dönüştüğünü söyleyen Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Shaimiev, "Ulu Önder Atatürk laikliği, cumhuriyeti Türkiye'ye getirerek demokrasi ve Türkiye'nin gelişmesinde büyük rol oyandı ama geçişte bir sancı yaşandı" diyerek sözlerini düzeltti.

Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu'nun 3. toplantısı bugün İstanbul Cevahir Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mintimer Shaimiev, Başbakanlık Dışişleri Danışmanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri Yaşar Yakış ve Nevzat Yalçıntaş ile konferans örgütüne üye ülkelerin temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Başbakanlık Dışişleri Danışmanı Ahmet Davutoğlu, Rus-İslam ilişkilerinin coğrafi, politik ve tarihi bir oluşum içinde olduğunu belirterek, "Rusya-İslam kültürü arasında son yıllarda büyük gelişmeler vardır ve bu bağlantıların daha da güçlenmesi gerekiyor" dedi.

İKÖ Genel Sekreteri Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Rusya'nın İslam dünyası ile ilişkilerinin geliştiğini, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu konuda toplantıya gönderdiği mesajın çok önemli olduğunu ifade etti. Rusya-İslam kültürü arasındaki ilişkilerin coğrafi ve tarihi anlamda son derece derin olduğuna değinen İhsanoğlu, "Son derece önemli bir zaman içinde bu toplantının yapılması da çok manidardır. Bazı İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkelerde politik ve iç çatışmalar söz konusu. Ülkeler zorluklar altında. İsrail hala Filistin sınırında boy göstermektedir. Afganistan'daki olaylar çok olumsuzdur. Irak'ta neler olacağı belli değildir" diye konuştu.

Dünyada ırkçılığın, ayrımcılığın ve islamofobinin yaygınlaştığını ifade eden İhsanoğlu, "Rusya'yla biz, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde bu konuları enine boyuna tartıştık, tartışıyoruz. Birbirimizi daha iyi anlıyoruz. İslamofobinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Yeni bir çevre oluşturmayı sosyal, ekonomik, uluslararası barış ortamını oluşturmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mintimer Shaimiev ise İstanbul'da birçok Musevi, Hıristiyan ve Müslüman'ın bir arada huzur içinde yaşadığını ifade ederek, "Maalesef Kudüs'te görülen çelişkiler burada görülmüyor. Çarlık Rusya'sı döneminde birçok Tatar İstanbul'a sürüldü. O yüzden Tatarlar, Türkiye ile direk ilişkilendirilmektedir. İstanbul son hilafetin merkeziydi. Fakat Atatürk döneminde İslam karşıtı merkeze çevrildi. Fakat şimdi yeniden maneviyat dirilmeye başladı" dedi.

Rusya'da da devrim zamanı birçok cami ve kilisenin kapatıldığını söyleyen Shaimiev, Tataristan'da böyle bir olguyla karşılaşmadıklarını ifade etti. İslam'ın kurallarından vazgeçmediklerine, bu kurallara bağlı kaldıklarının altını çizen Shaimiev, "Dünyada son zamanda meydana gelen sürece İslam dünyası karşı durmamalı. Dünyada bir bütünleşme süreci var. İslam küreselleşmeyi niye ilan etmiyor? Bunu Batı'yla birlikte ilan edebilir. Avrupa ilk bakışta Katolik, Protestan görülebilir" diye konuştu.

Müslümanların antik felsefe dalında çalışmalar yaptığını ve bu çalışmalar sayesinde Avrupalılar kabul etmese de Batı'nın uyanışa geçtiğini ifade eden Shaimiev konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Kur'an-ı Kerim'de ilerleme yasaklanmıyor. Biz şu anda ülkemizde Boeing tipi uçaklar yapıyoruz. Bu kötü biri şey mi? Bu ilerlemeleri İslam dünyası kabul etmeli. İslam dünyası bilgi alanında hak ettiği yeri almalı. Irak'ta silahlanma zafer kazanmayacaktır, iyi niyet kazanacaktır. İran'daki çifte standart doğru değil. İslam adalet dışı politikalara karşıdır".

Daha sonra Atatürk ile sözleri üzerine basın mensuplarının karşısına geçen Shaimiev, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, "Rusya'da 1917'de bir devrim yapıldı. Burada camiler, kiliseler kapatıldı. 1923'te Türkiye'de cumhuriyetin ilan edilmesiyle laik sisteme geçildi. Tabii bu kolay bir geçiş olmadı. Bu bölümde bazı sancılar yaşandı" dedi.

Shaimiev, ayrıca Atatürk'ün laikliği, Cumhuriyeti Türkiye'ye getirip demokrasi ve Türkiye'nin gelişmesinde büyük rol oynadığını ifade ederek, "Rusya'da yaşanan camilerin kapatılması, yıkılması gibi şeyler laikliğe geçilirken Türkiye'de olmadı ama geçişte bir sancı yaşandı" diyerek konuşmasını düzeltti.

Toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün toplantıya ilişkin mesajları okundu. Konuşmaların ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen oturuma geçildi.

(EY-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title