Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gluşko'dan NATO'ya Eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandr Gruşko, NATO'yu Dünyanın Güvenlik Sistemini Kendi Çıkarları Doğrultusunda Yapılandırmaya Çalışmakla Suçladı ve Mevcut Güvenlik Sistemine Uymaya Çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandr Gruşko, NATO'yu dünyanın güvenlik sistemini kendi çıkarları doğrultusunda yapılandırmaya çalışmakla suçladı ve mevcut güvenlik sistemine uymaya çağırdı.

RİAN Haber Ajansı'nda düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Batı ülkeleriyle ilişkilerine değinen Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gluşko, NATO'nun sadece kendi üyelerinin değil, aynı zamanda uluslararası toplumun da güvenliğini dikkate alması gerektiğini belirtti ve bunun NATO'nun global polis rolünü üstlenmekten vazgeçmesi anlamına geldiğini söyledi. Rusya ile NATO ilişkilerindeki bazı köklü sorunların halen devam etmekte olduğunu kaydeden Gruşko, 2008 yılında NATO'nun yeni hedeflerinin belirleneceği

zirve toplantısına da dikkat çekerek, "NATO'nun yeniden yapılanma sürecinin hangi yönde olacağı Rusya tarafından çok ciddi endişe ile izlenmektedir. Özellikle yeni üyeleri teşvik etmek amacıyla yürütülen 'açık kapılar' politikasını, soğuk savaş döneminden kalma bir politika olarak değerlendiriyoruz. Bu politikanın sorunların çözümüne değil, daha da derinleşmesine yol açtığını üzüntüyle belirtmek istiyorum" dedi. Rusya'ya komşu bazı ülkelerin NATO'nun açık kapılar politikasını kötü amaçlarla kullanmakta

olduğunu öne süren Gruşko, isim vermemekle birlikte sözkonusu ülkelerin Rusya ile sözleşmeleri tek taraflı olarak ihlal ettiklerini ve hızla silahlandıklarını savundu. AGİT'in daha etkili bir örgüt haline gelebilmesi için tek yanlı politika izlemekten vazgeçerek, tüm üyelerinin ortak çıkarına yönelik bir politika izlemesi gerektiğini de kaydeden Gruşko, AGİT'in yeniden yapılanma sürecinde tüm üyelerin eşitliği prensibini esas almasının şart olduğunu söyledi.

Konuşması sırasında Baltık Cumhuriyetleri'ne de sert eleştirilerde bulunan Gruşko, Letonya ve Estonya'nın NATO ve Avrupa Birliği'ne üyeliğinin batı standartlarının bu ülkelerce kabul edilişiyle sonuçlanmadığını, bu durumun özellikle Rus dilli nüfuza karşı uygulanan baskıcı politikayla ortaya konulduğunu iddia etti.

(AK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title