Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Çin Temasları

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bazı ülkelerin Suriye'deki silahlı muhalifleri kışkırtarak hükümetle diyalog masasına oturmasını engellediğini ve ülkedeki durumu daha da kritikleştirme amacını güttüğünü söyledi.

Bir dizi resmi temaslar çerçevesinde Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çinli meslektaşı Yang Jiechi ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Suriye'nin başkenti Şam'da bugün meydana gelen iki şiddetli patlama hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye sorununun çözümünde Rusya'nın yaklaşımının değişmez olduğunu belirten Lavrov "Ülkedeki şiddet olaylarının sona ermesinin Annan planının uygulanmasından geçtiğinden eminiz. Rusya olarak tarafların Annan planına uymaları ve sadık kalmalarını sağlamak için gerekli çabayı sarf ediyoruz. Maalesef, Suriyeli muhalifler üzerinde Rusya'dan daha fazla etkisi bulunan bazı ülkeler, bizim gibi hareket etmiyorlar. Onlar, silahlı grupları daha da kışkırtmaya devam ediyor ve muhalefetin hükümetle diyalog masasına oturmasını engelleyerek ülkedeki durumu daha da kritikleştirme amacını güdüyor. Bu durum onlara, Suriye'ye olası dış müdahalenin gerçekleştirilmesini sağlamak için gerekiyor. Halbuki BM Güvenlik Konseyi böyle bir yaptırıma onay vermeyecek. Daha önce Arap Ligi temsilcilerinin Suriye'deki çalışmalarını engelleyenler şimdi de Birleşmiş Milletler temsilcilerinin çalışmalarını engellemeye çalışıyor. Burada başlıca amaç Suriye'deki durumu "patlama" noktasına ulaştırmaktır ve bugün Şam'da meydana gelen patlamalar da bunun somut göstergesidir. Kimse, Suriye hükümetinin bu olaylardan sorumluluğunu gizlemiyor. Ama bu karşı tarafın sorumluluk taşımadığı anlamına gelmez. Söz konusu karşı taraf üzerinde etkisi olan uluslararası camianın bu etkilerini olumlu yönde kullanmaları gerekiyor. Biz Suriye konusunda 'ne kadar kötü olursa bir o kadar iyidir' prensibi ile hareket edenlerin tarafında değiliz. Sorunun barışçıl yollarla çözümü konusundaki yaklaşımımız aynen devam ediyor. Bize bu yaklaşımımızı değiştirmemiz için baskı yapan insanlar var. Ama biz bu baskılara boyun eğmeyeceğiz ve tarafları Annan planı konusunda sağlanan anlaşmaya uymaya davet edeceğiz" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ise, "Suriye sorununun çözümü için ilgili tüm tarafların Suriye'nin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir" dedi.

Yang Jiechi ayrıca, Suriye yönetimine ve muhaliflere siyasi diyalog çağrısında bulunarak karşılıklı ateşkes sağlanması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan; BM sözcüsü Martin Nesirky tarafından yapılan açıklamada, Suriye'de bu sabah düzenlenen ve 50'den fazla kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıların "şiddetle" kınandığı belirtildi. - PEKİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Suriye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title