Haberler

Rusya'da Pokrovsky Sebze Halinin Kapatıldığı İddiası

AKİB Başkanı Kavak: "Türkiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 80'inin pazarlandığı Pokrovsky sebze hali, neden gösterilmeden süresiz kapatıldı" "Narenciyede ihracat sezonunun başladığı...

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, Türkiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 80'inin pazarlandığı Rusya'daki Pokrovsky sebze halinin süresiz kapatıldığını öne sürerek, bu durumun ihracatçıyı zora soktuğunu bildirdi.

Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halin kapatılmasıyla Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatına adeta "darbe vurulduğunu" savundu.

Türkiye'den Rusya'ya önemli oranda yaş sebze ve meyve ihraç edildiğini vurgulayan Kavak, şöyle devam etti:

" Türkiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 80'inin pazarlandığı Pokrovsky sebze hali, neden gösterilmeden süresiz kapatıldı. Moskova'nın sebze ve meyvesinin yüzde 80 pazarlandığı böyle bir halin kapanması, başta Türkiye olmak üzere bütün ihracatçı ülkeleri zor durumda bıraktı. Herhangi bir açıklama yapılmadan kapatılan bu hal, ihracatçımızı, üreticimizi mağdur etti. Ülkeye gönderdiğimiz malların depolanacağı bir alan gösterilmiyor. Yılda 850 milyon dolarlık sebze ve meyve ihracatı yaptığımız bu ülkedeki halin bir anda kapatılması bizi büyük kayba uğrattı."

Halin kapatılmadan önce ihracatçıya ürünleri depolayabileceği yer gösterilmesi gerektiğini belirten Kavak, "Ani bir kararla halin 2 gün içerisinde boşaltılması istendi. Hal boşaltıldı ama bizler mağduruz. Narenciyede ihracat sezonunun başladığı dönemde ihracatçılarımız için vazgeçilmez öneme sahip bu halin açılmaması, Rusya'ya yapılan ihracatımızı durma noktasına getirir. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan, sıkıntının çözülmesi için ekibiyle çalışma yapıyor" dedi. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Rusya Federasyonu Ali Kavak Akdeniz Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title