Haberler

Rusya, Akka'yı Askıya Aldı

Rusya Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşmasına (Akka) Katılımını Askıya Aldı.

Rusya Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşmasına (AKKA) katılımını askıya aldı.

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın AKKA'ya katılımını askıya alan kararnameyi, ?Rusya Federasyonu'nun güvenliğini etkileyen ve acil önlemler alınmasını gerektiren olağanüstü koşullar nedeniyle? imzaladığı kaydedildi.

Kararname, Putin'in imzasıyla yürürlüğe girmiş oldu.

Putin, ABD'nin doğu Avrupa ülkelerindeki füze kalkanı projesinin bölgede istikrarsızlık yarattığını belirterek, AKKA'daki taahhütlerini donduracakları uyarısında bulunmuştu.

Rusya ve NATO ülkeleri arasında 1990 yılında imzalanan ve Sovyetlerin dağılması yüzünden 1999 yılında değiştirilen anlaşmada, Rusya'nın eski Sovyet Cumhuriyetleri Moldova ve Gürcistan'daki askerlerini çekmesi öngörülüyor.

Rusya, anlaşmanın 1999 yılında değiştirilen versiyonunu da onaylarken, ABD ve diğer NATO üyeleri, Rusya'nın çekilme işlemini tamamlayana kadar anlaşmayı onaylamayacaklarını açıklamışlardı.

Kremlin Sözcü Yardımcısı Dimitriy Piskov da yaptığı açıklamada, Rusya'nın anlaşmayı uygularken, partnerlerinin uygulamadığı bir durumu daha fazla tolere edemeyeceğini söyledi.

Rusya'nın bu adımının, batılı partnerlerinin AKKA'nın değiştirilmiş halini onaylamalarına vesile olmasını umduğunu ifade eden Piskov, ?Böyle bir durum şu anda Rusya'nın çıkarlarıyla çelişiyor. Rusya, diğer ülkelerin AKKA'yı imzalayarak taahhütlerini yerine getirmesini bekliyor? diye konuştu.

Moskova'nın AKKA'dan çekilmesi, Rusya'nın sınırları yakınında askeri güç oluşturmasına olanak sağlayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title