Haberler

Rusların Kars'a 1910 Yılında Diktiği Anıtın Görüntüleri Ortaya Çıktı

Rusların Kars'a 1910 yılında diktiği anıtın görüntüleri ortaya çıktı Her yerde aranan görüntüler sosyal paylaşım sitesinde ortaya çıktı Görüntüleri film araştırmacısı tesadüf eseri bulduBURSA - Rusların Karsı işgal ettiği 1910 yılında diktiği zafer anıtının görüntüleri 108 yıl sonra ortaya çıktı.

Rusların Kars'a 1910 yılında diktiği anıtın görüntüleri ortaya çıktı

Her yerde aranan görüntüler sosyal paylaşım sitesinde ortaya çıktı

Görüntüleri film araştırmacısı tesadüf eseri buldu

BURSA - Rusların Karsı işgal ettiği 1910 yılında diktiği zafer anıtının görüntüleri 108 yıl sonra ortaya çıktı.

Bursa'da yaşayan film araştırmacısı Özgün Sanal tarafından tesadüfen sosyal paylaşım sitesinde bulunan görüntülerde Ruslar Kars'a diktikleri zafer anıtının açılışı yapıyor ve açtıkları anıtı kutsuyorlar.

Bu görüntülerin çok önemli olduğunu ifade eden Özgür Sanal, filmi nasıl bulduğunu şöyle anlattı "Ben kendi çapımda film araştırmaları yapıyorum. Türk tarihiyle alakalı 93 harbinden sonra Türk ordusu yenilgiye uğruyor. Ruslar İstanbul Yeşilköye kadar geliyorlar. Çok ağır şartlarda bir anlaşma imzalanıyor. Tazminat ödüyoruz ve toprak kaybediyoruz. Ruslar bunun bir nişanesi olarak Yeşilköye bir anıt dikiyorlar. Bu anıt 1880'lerde yapılıyor. 1914 yılında Rusya'ya savaş ilan etmemizle birlikte Türk askeri buradaki anıtı yıkıyor. Bu anıt yıkılırken filme çekiliyor. Kameraman Fuat Özkınay çekiyor. Bu film kayıp filmi izlediğini söyleyen bir çok film araştırmacısı var ama film kayıp ya yurt dışına kaçırıldı yada yok oldu. Bir anıtta Kars'a yapıyorlar. Doğu Anadolu'ya Rus ordusu giriyor. Batum, Artvin, Oltu ve Kars'ı işgal ediyorlar. Kars 43 yıl Rus işgali altında kalıyor. Buraya büyük bir kilise yapıyorlar. 200 kadar kendi mimarilerine has bina yapıyorlar. Şuan ki Kars Fetiye Caminin 20 metre güneyinde devasa bir zafer anıtı yapıyorlar. Bu anıt Ruslar tarafından 1910 yılında yapılıyor ve anıtın açılışı filme çekiliyor. Ben bunu araştırma yaparken tesadüf eseri buldum. İlk başta ne olduğunu anlayamamıştım. Sonra fotoğraflarına bakarak olayın ciddiyetini anladım. Yapılan anıtta bir Rus askeri ayakta duruyor. Ayakları altında Türk bayrağı var bir kartal geliyor o şekilde canlandırmışlar. Kartal Türk bayrağını parçalıyor. Anıtın altına mermer bir kaide yapmışlar anıtın her yüzünde Rus generallerin büstleri var. Türk ordusundan ganimet olarak alınan silahları da bu anıtın etrafında zincirle bağlamışlar. Filmde bir canlandırma yapmışlar Karsa Rus ordusu giriyor. Zafer takı yapmışlar bunun altın geçiyorlar. Anıtın üzerindeki örtüyü çekiyorlar törenle çalışını yapıyorlar. İlk işleri anıtı kutsamak oluyor. 1918 yılında Türk ordusu Kars'a giriyor. İlk işlerinden biride bu anıtı yıkmak oluyor ve bu utanç vesikasından kurtuluyoruz. Ruslar tarihte bize 3 defa hançer gibi anıt dikiyorlar" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Kars Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title