Haberler

Rus Petrol Devi Lukoil, 2007 Yılında 8 Milyar Dolar Kar Etti

Dünya Petrol Fiyatlarındaki Artış Dolayısıyla Tarihinin En Karlı Dönemini Yaşayan Rus Petrol Devi Lukoil, 2007 Yılında 8 Milyar Dolar Kar Etti.

Dünya petrol fiyatlarındaki artış dolayısıyla tarihinin en karlı dönemini yaşayan Rus petrol devi Lukoil, 2007 yılında 8 milyar dolar kar etti.

Lukoil şirketinin Başkanı Vagit Alekperov, şirketin yönetim kurulu toplantısının bitiminde yerli ve yabancı basın mensupları için düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılında alınan sonuçlardan memnun olduğunu söyledi. Konuşması sırasında Lukoil şirketinin 2006 yılında 7.5 milyar ABD doları miktarında kar ettiğini belirten Alekperov, 2007 yılında ise bu rakamın yüzde 6.67 oranında artarak 8 milyar dolara ulaştığını söyledi. 8 milyar dolarlık rakamın tahmini bir rakam olduğunu ve detaylı hesaplamalar

sonucunda ortaya çıkacak kesin rakamın bunun da üzerinde olacağını vurgulayan Alekperov, 2007 yılında 11 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını da sözlerine ekledi. Geçen yıl Lukoil tarafından serbest piyasada satışa sunulan hisse senetlerin 200 milyon dolarlık kısmının kendilerince satın alındığını da kaydeden Alekperov, "Geçen yıl 96.6 milyon ton petrol ürettik. Bunun 91.1 milyon tonunu Rusya'da, 5.5 milyon tonluk kısmını ise yurt dışında ürettik. Doğalgaz üretimimiz de yüzde 21 oranında artarak 16.4

milyon metreküpe ulaştı" dedi.

2007 yılında yurtdışına petrol ihracatını yüzde 2 oranında kısıtlamalarına rağmen petrol ürünü ihracatını yüzde 7 oranında arttırdıklarını da kaydeden Alekperov, bu durumun yeni vergiler gözönüne alındığında ham petrole kıyasla işlenmiş petrol satışlarının daha karlı olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bilindiği gibi Rusya'nın en büyük özel petrol işletmecilerinden sayılan Lukoil şirketinin hisse senetlerinin yüzde 63.3'ü ING Bank'a, yüzde 20'si ise ConocoPhilips'e ait bulunuyor.

(AK-EA-EA-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title