Haberler

Rumsfeld Hakkında Açılan Dava Reddedildi

Eski ABD Savunma Bakanı Donald H. Rumsfeld Hakkında, ABD Dışındaki Askeri Hapishanelerdeki İşkence İddiaları ile İlgili Olarak Açılan Dava Reddedildi.

Eski ABD Savunma Bakanı Donald H. Rumsfeld hakkında, ABD dışındaki askeri hapishanelerdeki işkence iddiaları ile ilgili olarak açılan dava reddedildi.

ABD Federal Bölge Yargıcı Thomas F. Hogan, Irak ve Afganistan'daki 9 eski mahkum adına açılan davayı reddetti.

Yargıç Hogan, Rumsfeld'in hükümetteki görevi ile ilişkili eylemlerden dolayı kişisel olarak sorumlu tutulamayacağına hükmetti.

Eski tutuklular adına davayı açan Amerikan Yurttaşlık Hakları Derneği ve Önce İnsan Hakları (Human Rights First) örgütü avukatları, dilekçelerinde ''ABD'nin Irak ve Afganistan'daki askeri hapishanelerdeki kişilerin dövüldüğü, baş aşağı bir zincire bağlı olarak asıldığı, üzerlerine işendiği, elektrik verildiği, cinsel olarak aşağılandıkları, yakıldıkları, varillere kondukları ve sahte idama maruz bırakıldıkları'' ifadelerine yer vermişti.

Yargıç, ''ürkütücü işkence iddialarına rağmen'' yasalara göre dava açılmasını destekleyen bir durum göremediğini belirtti.

ABD yasalarına göre, hükümet yetkililerinin bu tür davalara karşı dokunulmazlıkları bulunuyor ve ABD toprakları dışındaki askeri hapishanelerde tutulan yabancılara normal şartlarda ABD Anayasası'nın tanıdığı haklar tanınmıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title