Haberler

Rumlar Hastalıklı Hayvanları Öldürmemek İçin Direniyor

Avrupa Toplulukları Birinci Derece Mahkemesi'nin Küçükbaş Hayvanlarda Görülen "Scrapie" Hastalığının Tespit Edildiği Sürünün Tümünün İtlaf Edilmesi Yönünde Aldığı Karar Uyarınca Güney Kıbrıs'ta 116 Bin Civarında Hayvanın İtlaf Edilmesi Gerekirken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İtlaftan Kaçınıyor.

Avrupa Toplulukları Birinci Derece Mahkemesi'nin küçükbaş hayvanlarda görülen "Scrapie" hastalığının tespit edildiği sürünün tümünün itlaf edilmesi yönünde aldığı karar uyarınca Güney Kıbrıs'ta 116 bin civarında hayvanın itlaf edilmesi gerekirken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi itlaftan kaçınıyor.

Rum basınında yer alan haberlere göre, Rum Yönetimi Tarım Bakanı Fotis Fotiu, hayvanların öldürülmesine müssade etmeyeceklerini bildirdi. Mahi gazetesi "Fotis Fotiu: Hayvanların Tümünün Öldürülmesine İzin Vermeyeceğiz" başlığıyla yayımladığı haberinde, Rum Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fotis Fotiu'nun konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi. Fotiu dün yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs'ın konuyla ilgili olarak hukuki ve siyasi olmak üzere tüm düzeylerde çaba göstermeye devam edeceğini; Avrupa Toplulukları

Birinci Derece Mahkemesi'nin aldığı kararın şu an uygulanmaması gerektiği konusunda ikna edilmesiyle ilgili olarak Güney Kıbrıs'ın argümanları bulunduğunu söyledi.

Fotiu açıklamasında ayrıca, kararın derhal uygulamaya konulmasından bağımsız olarak, bu hayvanların hepsinin öldürülmesine izin vermeyeceklerini de söyledi.

Rum bakan, Rum Veteriner Dairesi heyetiyle birlikte, önümüzdeki hafta Brüksel'de Avrupa Birliği'nin Sağlıktan Sorumlu Komiseri ve başka birimlerle konuyla ilgili olarak görüşme yapacaklarını da açıkladı.

Fileleftheros gazetesi ise Güney Kıbrıs'ın, hayvancılığa kötü bir şekilde etki etmemesi için, Avrupa Komisyonu'yla iş birliği içerisinde, Fransa'nın Avrupa Toplulukları Birinci Derece Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyla sağladığı güvenlik önlemlerinin ertelenmesini talep edeceğini yazdı. Gazete, Avrupa Komisyonu'nun; komisyonun 26 Haziran 2007 tarihli 727/2007 sayılı tüzüğünün kısmen iptal edilmesiyle ilgili, mahkemenin kararını temyiz edeceğini bildirdi.

Habere göre Güney Kıbrıs ise buna paralel olarak komisyondan temyiz karara bağlanana kadar hayvancılıkla ilgili kararnamenin geçici olarak durdurulmasını talep edecek.

(MG-SŞ-SŞ-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title