Haberler

RTÜK: "Frekans Tahsisi Yapılırsa Radyoların 3'te 2'si Kapanabilir"

Radyo Dinleme Alışkanlıklarını Araştıran RTÜK, Radyoların Hiç Şikayet Edilmediğini, Gençlerin Yaşlılara Oranla, Eğitimlilerin Eğitimsizlere Oranla, Evlilerin İse Bekarlara Oranla Daha Çok Radyo Dinlediğini Duyurdu.

Radyo dinleme alışkanlıklarını araştıran RTÜK, radyoların hiç şikayet edilmediğini, gençlerin yaşlılara oranla, eğitimlilerin eğitimsizlere oranla, evlilerin ise bekarlara oranla daha çok radyo dinlediğini duyurdu.

RTÜK, radyo dinleme alışkanlıklarını araştırdı. Araştırma sonuçları Bilkent otelde yapılan bir toplantı ile basına duyuruldu.

Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Zahid Akman, Türkiye'deki ulusal radyo temsilcileriyle yaptıkları görüşmede radyo yayınlarıyla ilgili konuları ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de toplam 36 ulusal, 100 bölgesel ve 949 yerel radyo kanalı bulunduğunu ifade eden Akman, vatandaşların yaşamında çok önemli yere sahip olan radyoların reklam pastasından yeterli pay alamadıklarına işaret etti. "Bunda radyolarımızın reklam politikalarının eksik olmasının yanı sıra yıllardır stabilit bir yayın hayatına geçilememiş olması da önemli bir faktör" diyen Akman, İstanbul'daki 103 radyonun frekans aralığında mutabakat sağlandığını duyurdu. Akman bu radyoların vericilerini Çamlıca'ya topladıklarını belirterek, böylece radyo dinleyicilerinin daha düzgün radyo yayınları dinleyebileceklerini anlattı. İstanbul'daki radyoların frekans aralığının düzenlenmesinin en çok radyo gelirleri üzerinde etkisi olacağını savunan Akman, bu düzenlemenin yayınla ilgli sorunlar yaşayan diğer radyolara da uygulanacağını bildirdi.

RADYOLAR HİÇ ŞİKAYET EDİLMİYOR

Akman, vatandaşların daha çok televizyon izlemeyi tercih ettiklerini bu nedenle RTÜK'ün mesaisinde de televizyonla ilgili konuların ilk sırada yer aldığını kaydederken, "Bu biraz radyolarımızı ihmal anlamına da geliyor" dedi.

Radyoların vatandaşlar tarafından hiç şikayet edilmediğini ifade eden Akman, insanların radyoyu kendilerine daha yakın bulduklarını belirtti.

Akman, Ocak-Şubat 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 21 ilde 4 bin 501 kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, vatandaşlar günde ortalama 4.5 saat radyo dinliyor. Genel kabulün aksine yüzde 65'lik bir kesim evinde yüzde 25'lik bir kesim ise arabasında radyo dinliyor. Radyo dinleyicisinin profili ise şöyle:

"Gençler yaşlılara oranla, eğitimliler eğitimsizlere oranla, evliler bekarla oranla daha çok radyo dinliyor."

Yayıncıları özellikle Türkçe'yi doğru kullanmaları açısından uyaran Akman, araştırmada şu sonuçların ortaya çıktığını söyledi:

"-Radyo tek başınayken bana arkadaş oluyor, yüzde 91

-Radyo dinlerken başka bir işle uğraşabiliyorum, yüzde 95.6

-Radyoyu her yerde kolayca dinleyebiliyorum, yüzde 85

-Radyo dinlerken çevremle iletişim kurabiliyorum, yüzde 92.1

-Radyo dinlemek bilgi ve birikimimizi artırıyor, yüzde 84.9

-Radyo dinlemek beni eğlendiriyor hoş vakit geçirebiliyorum, yüzde 95.3

-Radyo çocukların gelişimini olumsuz etkilemiyor, yüzde 89.4

-Radyo dinlemek çevreyle iletişimimi koparmıyor, yüzde 93.6

-Radyo dinlemek insanları bağımlı hale getirmiyor, yüzde 78.2

-Radyo çalışırken dikkatimi dağıtmıyor, yüzde 90.4

-Radyo dinlemek toplumda şiddeti artırmıyor, yüzde 95.7

-Radyonun dini ve ahlaki zararları olmuyor, yüzde 90.3

-Radyo dinlemek kültür, örf ve adetlerimizi bozmuyor, yüzde 92.2

-Radyo yayınlarında Türkçe iyi kullanılıyor, radyo dilimizi bozmuyor, yüzde 71.4

Dinleyicilerin radyoda dinlediklerini ifade ettikleri program ve müzik türleri şöyle:

-Türk halk müziği yüzde 48.9

-Haber bültenleri, haber programları yüzde 47.3

-Türk pop müziği yüzde 40.8

-Türk sanat müziği yüzde 35.6

-Arabesk yüzde 35.2

-Özgün müzik yüzde 28.7

-Dini programlar yüzde 24.9

-Dini müzik ve ilahi yüzde 24.5

-Spor programları yüzde 17.5

-Güldürü talk show yüzde 17

-Yabancı pop müzik yüzde 15.6."

Araştırmaya göre dinleyiciler yüzde 32.9'u reklamları duyduğunda bir kısmını dinleyip başka bir kanala geçiyor. Yüzde 29.8'i hemen kanal değiştiriyor. Reklamların tamamını dinleyenlerin oranı yüzde 27.6 olarak gerçekleşirken yüzde 9.7'si radyoyu kapattığını ifade ediyor. Dinleyicilerin yüzde 65.6'sı radyo reklamlarının daha az olmasını istiyor. Yüzde 25.8'i radyo reklamlarını kalitesiz buluyor.

Akman, bölgesel radyoların vatandaşlar tarafından daha çok dinlendiğini belirterek, bu sayede insanların bölgelerindeki yaklaşımları takip edebildiklerini anlattı. Yerel radyoların sıkıntılarının tespit edilip yayın kalitesini artırmayı hedeflediklerini anlatan Akman, bir gazetecinin sorusu üzerine frekans tahsislerinin yapılması halinde radyoların 3'te 2'lik bölümünün kapatılması gerektiğini belirtti. Akman, bu nedenle düzenleme yaparken yayıncıların mağduriyetini önlemek için çalışacaklarını kaydetti.

Akman, telif konusuyla ilgili olarak ise, bu konuda RTÜK'ün otorite olmadığını ancak hak sahiplerinin haklarını kesinlikle almaları gerektiğini söyledi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title