Haberler

RTÜK Başkanı Akman : "Reyting Sistemi"ne İsyan Etti: "Bu İş Böyle Gitmez"

RTÜK Başkanı Zahid Akman, Türkiye'de Bugün İzleyici Oranlarının Kuralları Kimin Tarafından Konulduğu Belli Olmayan Bir Reyting Ölçümü ile Gerçekleşiyor Olmasının ve Bu Ölçümün Türkiye'deki Tüm İzleyiciyi Yansıtan Değerler Olduğu İddiasının Kendilerini Rahatsız Ettiğini Söyledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, son günlerde kadın programlarına yönelik eleştiriler ile tekrar gündeme gelen "reyting sistemi"ne isyan etti.

Akman, Türkiye'de bugün izleyici oranlarının kuralları kimin tarafından konulduğu belli olmayan bir reyting ölçümü ile gerçekleşiyor olmasının ve bu ölçümün Türkiye'deki tüm izleyiciyi yansıtan değerler olduğu iddiasının kendilerini rahatsız ettiğini belirterek, "Tarafları örselemeden, onların ticari menfaatlerine halel getirmeden bir çözüm bulmak için iyi niyetle bugüne kadar bekledik. Bu gidiş, bu şekliyle müsamaha edilemeyecek durumdadır" diye konuştu.

-"REYTİNG ÖLÇÜMÜNÜN NASIL YAPILACAĞINA İLİŞKİN KANUN BOŞLUĞU VAR"-

Akman, RTÜK tarafından düzenlenen "Türkiye'deki İzleyici ve Dinleyici Ölçümleri" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de şu anda 23'ü ulusal olmak üzere 400'ün üzerinde televizyonun ve binin üzerinde radyonun yayın yaptığını belirterek, yaklaşık 16-17 yıllık özel yayın geçmişi bulunan Türkiye'de, reyting ölçülerinin nasıl yapılacağına ilişkin kanuni boşluklardan kaynaklanan bazı sorunlar yaşandığını kaydetti. Akman, 2002 yılında gerçekleştirilen kanun değişikliğiyle RTÜK'ün bu konuda yetkilendirildiğini, ancak sahiplik ile ilgili maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle bu çalışmaların rafa kaldırıldığını hatırlattı.

-"RTÜK REYTİNG ÖLÇÜMLERİNDEN RAHATSIZ"-

Şu anda reyting ölçümlerinin yayıncılar, reklam hazırlayıcıları ve reklam verenler tarafından kurulmuş olan Türkiye İzleyici Araştırmaları Kurumu (TİAK) tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Akman, TİAK'ın izleyici ölçümleri yapan Avrupalı bir kuruluşu (ABG) Türkiye'ye davet ederek bu ölçümleri gerçekleştirdiğini kaydetti. Akman, göreve gelmelerinin ardından hem ABG, hem de TİAK yetkilileriyle görüştüklerini ancak reyting konusunda ne kamuoyunu, ne de RTÜK'ü tatmin edecek bir sonuca varamadıklarını ifade ederek, "Bugünkü şekliyle, her hangi bir kurala bağlı olmaksızın sadece reklam veren, reklam yayınlayan ve reklam hazırlayanların inisiyatifi ve Türkiye ölçeğinde yapmış olduğu araştırmalarla bir izleyici ölçümünün gerçekleştiriliyor olması ve bu ölçümün Türkiye'deki tüm izleyiciyi yansıtan değerlerler olduğu iddiasında bulunulması bizi rahatsız etmektedir" diye konuştu.

-"REKLAMLAR YAYIN AKIŞINI BELİRLER NOKTAYA GELDİ"-

Reklam verenlerin tanıtımını gerçekleştirdikleri ürünleri kullananların neyi izlediklerine ilişkin araştırma yapmasını doğal bir olduğunu dile getiren Akman, ancak sadece ürün tanıtmak amacıyla yapılan bu araştırmaların televizyonlarının yayın akışlarını ve içeriklerini belirler bir noktaya gelmesini anlaşılır bulmadıklarını söyledi. Akman, yayın içeriklerini belirleyen tek unsurun daha fazla reklam almak haline gelmesiyle, programların RTÜK Kanununda belirtilen ilkeler konusunda ciddi sorunlar yaşanmasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

-RTÜK TARAFLARI "ÖRSELEMEYECEK" ÇÖZÜM ARIYOR-

Şu anda tüm Türkiye ölçeğini yansıttığı iddia edilen, reyting ölçümleri karşısında, Türkiye'deki yayıncılığı düzenleme ve denetlemekle görevli olan RTÜK olarak rahatsızlık duyduklarını kaydeden Akman, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki özellikle içerik ile ilgili sorunlar ve ilkelere uymamazlık alışkanlığının arkasında duran en önemli gerekçenin bugün kuralları kimin tarafından konulduğu belli olmayan bir reyting ölçümüyle gerçekleşiyor olması bizleri mutlu etmemektedir. Bu konuda RTÜK'ü, kamuoyunu ve yayıncıları tatmin edecek bir çözüme ihtiyaç vardır. 2.5 yıllık süreçte hangi taşın altını kaldırsak karşımıza bu sorun çıktı. Tarafları örselemeden onların ticari menfaatlerine halel getirmeden, bir çözüm bulmak için bugüne kadar bekledik. Umuyorum bu iyi niyetimiz ve müsamahakar yaklaşımımız taraflarca anlaşılmıştır. İçinde bulunduğumuz bu sıkıntının çözümü noktasında geçmişten daha farklı olarak taraflar daha yapıcı ve yardımcı olacaklardır. Bu gidiş, bu şekliyle müsamaha edilmeyecek durumdadır."

Akman, kanun çalışmalarının sona yaklaştığı bugünlerde ortak bir çözüm geliştirilmesi halinde yapılacak bir takım düzenlemelerle söz konusu sıkıntıların ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Akman, "İşbirliğimiz bu sorunun geçmişteki sıkıntılarından edinilen tecrübe ile ortadan kalkacak ve önümüzdeki dönem yayın hayatımızın çok daha doğru düzgün ve kamuoyunun beklentilerini karşılayan bir düzeye ulaşmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

RTÜK üyesi Prof. Dr. Davut Dursun da, RTÜK'ün reyting ölçmek gibi bir hedefinin bulunmadığına dikkat çekerek, "Biz yapalım demiyoruz. Ancak reyting ölçümleri konusunda sektörde ve izleyici kısmında mevcut eleştiri, tartışma ve soruları da görmezden gelmek istemiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, panelin izleyicileri arasında, yayınladığı şarkı klipleri nedeniyle başı derde giren İsmail Türüt isimli ses sanatçısının da bulunması dikkat çekti. (ANKA)

(AD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title