Haberler

Rouen Üniversitesi Dil Bilimi Bölüm Başkanı Akın, Kozluk'taydı

Güncelleme:

Fransa Rouen Üniversitesi'nde Dil Bilimi Bölüm Başkanlığı yapan Batman/Kozluk doğumlu Doç. Dr Salih Akın, memleketinde hasret giderdi.

Doç. Dr. Akın: Kürtçe'nin lehçeleri için proje üretiyoruz

Fransa'nın Rouen Üniversitesi'nde Dil Bilimi Bölüm Başkanlığı yapan Batmanlı Doç. Dr Salih Akın, Artuklu üniversitesinde katılacağı "Kürtçe lehçeleri" konulu seminer için Türkiye'ye geldi.

Kozluk ilçesini de ziyaret eden Akın, yakınlarıyla hasret giderdi.

1968 yılında Kozluk ilçesinde dünyaya gelen Doç. Dr. Salih Akın, ilk, orta ve lise öğreniminin yanı sıra yüksek öğrenimini Dicle Üniversitesi'nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladıktan sonra, 1989 yılında Fransa'ya gitti.

1992 yılında filoloji masterini tamamladı ve doktora tezi savunmasını "Türk Politik Söyleminde ve Bilim Çevrelerinde Kürt Halkı, Ülkesi ve Dili'nin Adlandırılması" konusunda yaptı. kozlukajans

Akın 1998'de doçentlik sınavını başarıyla geçerek doçentlik unvanını aldı. Avesta Yayınları "Lé koliné Zıman Nasiya Kürd" (Kürtçe Dil bilimi araştırmaları) adı altında kitabı bulunan Akın; Hâlen Fransa'nın Rouen Üniversitesi'nde Dil bilimi bölüm başkanlığı görevini sürdürüyor.

ULUSLAR ARASI ARAŞTIRMA HAZIRLIĞI

Kozluk ilçesinde yayın hayatını sürdüren Kozluk Ajans Gazetesinden Erkan Barlık'ı da ziyaret eden Doç. Dr. Salih Akın, çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.

Akın, "Şu an Uluslararası bir araştırma hazırlığındayız. Kürtçenin lehçeleri ve şiveleri üzerinde çalıştığımız önemli bir proje yürütüyoruz. Bu projeyi, Fransa Rouen, Manchester , Zaho, Duhok, Hevler, Selehaddin ve Soran Üniversiteleri bu projeyi ortak yürütüyor. Proje ile birlikte Kürtçe lehçeleri haritası, coğrafyası, farklılıkları, lehçeleri gibi verilere ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Kozlukajans

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title