Haberler

Rönesans Ustalarının Kemiklerini Sızlatacak Karar

Rönesans Hareketinin En Büyük Mirası Floransa Kentindeki Paha Biçilemeyen Tarihi Eserlerin Arasından Tramvay Hattı Geçirilmesi Kararı Floransa'lıları Ayaklandırdı.

Rönesans hareketinin en büyük mirası Floransa kentindeki paha biçilemeyen tarihi eserlerin arasından tramvay hattı geçirilmesi kararı Floransa'lıları ayaklandırdı.

Mikelanj, Leonardo di Vinci, Rafael, Botticelli  gibi Rönesans'ı gerçekleştiren  sanat ustalarının eserlerinin bulunduğu kentteki Uffizi Sarayı, Dom Katedrali, Campanile Çan Kulesi, Battistero  mozaikleri, dillere destan  Signoria Meydanı,  Palazzo Vecchio Sarayı ve Medici Ailesi'nin müze haline getirilen  Uffizi Sarayı'nın önünden  geçecek tramvay hattının Floransa'nın büyüsünü bozacağını belirten halk, Belediye Başkanı Leonardo  Dominici'ye  karşı  eylem yapmaya hazırlanıyor. Özellikle tramvay raylarının döşenmesi öngörülen Uffizi Meydanı'ndaki Mikelanj'ın ünlü David Heykeli'nin kaldırılıp başka bir meydana yerleştirilmesi girişimine karşı çıkan halk  "Floransa'ya yılda  25 milyon turist geliyor ve bunun nedeni Rönesans'ın doğduğu yeri görmek, koklamak, sindirmek.  Tarihi kentin içinde ve tarihi eserlerin arasından bir teknoloji canavarının geçmesi intihardır" diyerek projenin gerçekleşmemesi için dünyanın belli başlı  tarihçilerini göreve çağırdı.

Nüfusu hızla artan Floransa'da ulaşımın  yetersiz kaldığını öne süren Belediye Meclisi, kentin içinden geçen Arno Nehri'nin iki kıyısını birbirine daha  hızlı bağlamak ve özellikle tarihi şehir sınırlarına özel araçların girmesini yasaklayarak tek iletişimin tramvay ile kurulmasını planlamıştı. Ne var ki yapılan bir ankette  Floransalılar kadar turistlerin de  çok değerli tarihi eserlerin arasından hattın geçirilmesine karşı oldukları ortaya çıktı. Atalarından  miras kalan güzelliklerin  korunması için  Çevre Bakanlığı'na başvurmaya hazırlanan Floransalılar, belediyeyi tramvay projesinden vazgeçirmek için ant içtiler.    

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title