Haberler

Romatoid Artrit Rahatsızlığında Altın Döneme Dikkat

Romatoid artrit rahatsızlığında altın döneme dikkat

BURSA - Bütün eklemleri etkileyen romatoid artrit rahatsızlığının akciğer, böbrek, cilt ve sindirim sistemine de zarar verdiği bildirildi.

Romatoid artrit rahatsızlığının doku, organ ve sistemleri etkileyen iltihaplı romatizma hastalığı olduğunu ifade eden VM Medical Park Bursa Romatoloji Uzm. Dr. Sevtap Şimşek, "Bu rahatsızlığı tek bir sebebe bağlı tutamayız. İrsi yatkınlık, enfeksiyonlar, diş eti iltihabı, sigara da bu rahatsızlığa sebep olabilir. Eklem bulguları genellikle ön plandadır. Sabahları el parmakları ve ayak parmaklarındaki ağrılar ve tutukluk önemlidir. Hastanın ağrı ve tutukluğu zaman içinde hareketle azalır. Eklem ağrılarının istirahatle artıp, hareketle azalması iltihaplı romatizmaların tanısında önemlidir" dedi.

Romatoid artritin sadece eklemleri değil diğer sistemleri de tutabildiğini belirten Şimşek, "Akciğer tutulumu, akciğer zarında sıvı birikmesi, kalp zarında sıvı birikmesi, vücutta sürekli devam eden iltihap sebebiyle oluşmaktadır. Ayrıca amiloid adlı proteinin birikimiyle meydana gelebilen böbrek yetmezliği, gözde kızarıklık ve ağrı yapabilen sklerit ve episklerit, damar iltihapları, kas zayıflığı, kemiklerde osteoporoz gelişmesi bunlar arasında sayılabilir" diye konuştu.

Romatoid artrit tedavisinin uzun süreli olduğunun altını çizen Şimşek, "Sağlıklı beslenme, spor ve ideal kiloya ulaşmak önemlidir. Tedavi için en önemli şey teşhisin erken konulmasıdır. Zira erken teşhisle hastada gelişebilecek eklem deformasyonlarını önlenmektedir. Romatoid artrit hastalığı en fazla eklem hasarını hastalık başladıktan sonraki ilk 6 ay ve 2 yılda yapar. Bu dönem tedavi için altın dönemdir. Bu sırada teşhis konulur güçlü ve doğru tedavi uygulanırsa hastalarda kalıcı eklem bozukluklarını önlemek mümkün olabilmektedir. Ömür boyu tedavi ve ilaç hastalar için moral bozucu olabilir. Bunun için ilk dönemlerde kullandığımız yoğun tedavinin ardından hastalık sakinleştiği zaman tedavi ilaçsız olarak devam edebiliyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title