Haberler

Romanya, Nazi Kamplarına Gönderilen Romanlardan Özür Diledi

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Devletin, Yarısı Çocuk 25 Bin Romanın 2. Dünya Savaşı Sırasında Nazi Toplama Kamplarına Gönderilmesindeki Rolü Nedeniyle Özür Diledi.

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, devletin, yarısı çocuk 25 bin Romanın 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarına gönderilmesindeki rolü nedeniyle özür diledi.

Romanya Devlet Başkanı Basescu, bugün başkent Bükreş'te düzenlenen bir törende, Nazi soykırımından kurtulan 3 Romana, Sadakat Hizmet Nişanı verdi.

Savaş sırasında saf bir ulus yaratmak adına Romanların evlerinden, şehirlerinden alınıp uzak yerlere gönderildiklerini söyleyen Basescu, "Çocuklarımıza, kendileri gibi çocukların 60 yıl önce Romanya devleti tarafından açlık ve soğukla ölüme gönderildiklerini anlatmak zorundayız" dedi.

Çingenelerden soykırım sırasında sınır dışı edilmeleriyle ilgili olarak özür dileyen ilk Rumen yetkili olan Basescu, özür konuşmasının bir kısmını da Çingene dili Romanca yaptı.

Savaşta, Romanya'dan yarısı çocuk yaklaşık 25 bin Roman, Moldova'nın doğusundaki Trans-Dniester bölgesindeki temerküz kampına gönderilmiş, 11 bini burada ölmüştü. Nazi soykırımı sırasında kaç Romanın ya da çingenenin öldüğü kesin olarak bilinmiyor, ancak ABD Soykırım Anma Müzesi'ne göre bu rakam 220 ile 500 bin arasında bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title