Haberler

Romanya Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na Destek

Romanya Anayasa Mahkemesi, hükümetin girişimiyle geçen ay düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Trian Basescu'nun görevinden ayrılmasına neden olan referandumu iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü oturumunda hükümetin girişimiyle geçen ay yapılan ve Basescu'nun görevden alınmasına yol açan referandumu üçte ikilik oy çoğunluğuyla geçersiz sayarak, Basescu'nun Başkanlık Sarayı'na geri geri dönüş yolunu açtı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Augusti Zegrean, gazetecilere yaptığı açıklamada,29 Temmuz'da yapılan referanduma halkın en az yüzde 50'lik bölümünün katılması koşulunun yerine getirilememesi nedeniyle iptal edildiğini ve Basescu'nun görevine geri dönmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Zegrean, referandumun iptal kararının 9 üyeli mahkemenin 3'e karşı 6 üyesi tarafından oy çokluğuyla alındığını sözlerine ekledi.

Romanya'da referandumdan beri esen siyasi belirsizlik bu kararla netliğe kavuşurken, Basescu taraftarları sokaklara dökülerek kararı kutladı.

Başbakan Viktor Ponta hükümeti 4 ay önce göreve başlamasının ardından Basescu'nun yetkilerini kötüye kullandığını ileri sürerek görevden uzaklaştırılmasını istemiş ve bunu referanduma götürmüştü. Romanya'da 29 Temmuz'da yapılan referanduma katılım yüzde 46 oranında kalırken, katılımcıların yüzde 87'si Basescu'nun görevinden ayrılması yönünde oy kullanmıştı.

Siyasi belirsizlik nedeniyle bir dönem geçiren Romanya ulusal para birimi de mahkeme karınının ardından toparlanmaya başladı.

Muhabir: Nihat Dağdelen / BBC

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Romanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title