Haberler

Roman Müzisyenlerin Vergi Tepkisi

Maliye Bakanlığı'nın Düğünlerde Davul- Zurna Çalanları 'profesyonel Müzisyen' Kabul Ederek Vergi Basamaklarını Yükseltmesine İzmir'deki Roman Müzisyenler Tepki Gösterdi.

Maliye Bakanlığı'nın düğünlerde davul- zurna çalanları 'profesyonel müzisyen' kabul ederek vergi basamaklarını yükseltmesine İzmir'deki Roman müzisyenler tepki gösterdi. İzmirli Romanlar, tepki için Türkiye'deki müzisyenlere birkaç gün müzik boykotu çağrısı yaptı.

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Romanların vergi şoku yaşadığını söyledi. Cıstır, "Roman açılımının ilk ayak seslerini duymaya başladık. Yüzde 90'ı yeşil kartlı olan davulcuları profesyonel müzisyen kategorisine taşıyan zihniyeti kınıyoruz. Bugün davulcuya, yarın zurnacıya. Aslında Türkiye'deki tüm müzisyenleri birkaç gün müzik yapmamaya, müziğin sesini kesmeye çağırıyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ve milletvekillerini duyarlılığa çağıran Cıstır, uygulamayı esefle kınadığını belirtti. CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un konuyla ilgili sorunu Meclis'e taşımasından mutluluk duyduğunu, tüm milletvekillerinde aynı yaklaşımı beklediğini kaydeden Cıstır, 5 yıldızlı otellerdeki piyanistlerle 50 TL yevmiye ile haftada en fazla 3 kez iş bulursa çalışan davulcunun bir tutulmasına anlam veremediğini söyledi.

İzmir Roman Müzisyenler Derneği Başkanı Reşat Gülşen, Türkiye genelinde topluma malolmuş, sanatçıların arkasında enstrüman çalan müzisyenler arasında bugün yevmiyelerini alamayan, boyacılık yapanlar olduğunu söyledi. İşe gidip gitmeyeceği bile belli olmayan bu kişilerin vergi kategorisinin yükseltilmesinin gülünecek bir durum olduğuna dikkat çeken Gülşen, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar önce bu emekçilerin sosyal güvencesi için bir kanun çıkarsın. Sigortalı yapsınlar. Daha sonra vergiyi yükseltsinler" diye konuştu.

Klarnet ustası Mehmet Ilgar ise, "Vergi istiyorlar da neyin vergisini istiyorlar. Sağlam bir işimiz yok ki. Yarın işe gidip gitmeyeceğimiz bile belli değil. Bugüne kadar hiçbir çalıştığım yer beni sigortalı göstermedi. Bizim haklarımızı kimse aramıyor, vermiyor. İstenen vergi bana göre yanlış" dedi. Romanlar uygulamayı klarnet çalarak protesto etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title