Haberler

Roma'da Agit Semineri

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, sığınmacı krizi karşısında Avrupa'nın Türkiye ile işbirliğinin esas olduğunu, bununla birlikte Türkiye'den kontrolleri takviye etmesini ve Avrupa'nın yardımını etkili şekilde kullanmasını talep ettiklerini söyledi.

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, sığınmacı krizi karşısında Avrupa'nın Türkiye ile işbirliğinin esas olduğunu, bununla birlikte Türkiye'den kontrolleri takviye etmesini ve Avrupa'nın yardımını etkili şekilde kullanmasını talep ettiklerini söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) İtalya Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde Roma'da "Göç ve Güvenliğe Bakış: Ulusal ve Bölgesel Tepkilerin Uyarlanması" temasıyla düzenlediği AGİT Güvenlik Günleri Seminerleri serisi bu sabah başladı. Seminerin açılış konuşmalarını, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ve Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov yaptı.

Gentiloni, konuşmasının büyük bölümünü Avrupa'nın yüzleştiği sığınmacı krizine ayırarak, "Avrupa bu akını idare etmeli ve azaltmalı. Sığınmacı teması, Avrupa'nın ve AGİT'in gündeminde bir süre daha kalmaya devam edecek. Böylesine karmaşık bir fenomen için hızlı çözümler olamaz" dedi.

Sığınmacı krizi hususunda Türkiye ile AB arasında 7 Mart'ta Brüksel'de yapılacak zirveyi anımsatan Bakan Gentiloni, "Türkiye ile işbirliği esas ve bu krizin yönetilmesindeki anahtarlardan biri. Ankara'dan sınır kontrollerini takviye etmesini ve Avrupa'nın sağladığı mali desteği (3 milyar avroluk yardım) etkili şekilde kullanmasını talep ediyoruz. 7 Mart'taki zirve, Türkiye'ye bu mesajı tekrarlamak için bir fırsat olacak" diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı, bu beklentilerini geçen hafta yaptığı Ankara ziyaretinde, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hem Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na aktardığını söyledi.

İnsan hayatını kurtarmak gibi ahlaki zorunlulukları olduğunu dile getiren Paolo Gentiloni, Avrupa projesinin geleceğinin riskli hale geldiği uyarısında bulundu ve duvarlar örmenin ne bu krizi idare etmede ne de teröristlerle göçmenleri ayırt etmede soruna cevap olacağını vurguladı.

AGİT Genel Sekreteri Zannier de sığınmacı krizine yönelik işbirliğini göçmenlerin nereden geldiğini hesaba katarak koordineli ve stratejik biçimde yeniden ele almanın bir gereksinim olduğunu belirtti.

Zannier, konunun sürdürülebilir kalkınma gündemi olduğunu ve belki bu göçmen konusunda özel bir temsilci görevlendirebileceklerini dile getirdi.

Zannier, AGİT'in kısa süre içinde göçmen kaçakçılığıyla mücadele, insan haklarının garanti altına alınmasına yönelik çalışmakta olduğunu, İtalya ve İtalyan jandarmasıyla üçüncü ülkelerde göçmen kaçakçılarıyla mücadelede işbirliği yaptığını anlattı.

Makedonya Cumhurbaşkanı'ndan hava koridoru önerisi

Sığınmacı krizinde, Yunanistan ile sınırını kapatarak, sığınmacıların geçişine izin vermeyen Makedonya'nın Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerini Balkanlar'ı ihmal ettikleri ve sığınmacı krizi ortaya çıkınca hatırladıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Sorunun, Avrupa ülkeleri arasında egemenlik sorunlarını da beraberinde getirdiği dile getiren Ivanov, sınırlarına dayanan binlerce göçmen için "Yunanistan'ı sığınmacılardan Balkanlar üzerinden değil bir an önce kurulacak hava koridoruyla kurtarmaya ihtiyaç var" dedi.

AB'nin güvenliğinin Makedonya'nın da güvenliği olduğunu vurgulayan Ivanov, Avrupa'nın Makedonya ve Yunanistan'a yardım etmesi gerektiğini söyledi ve "Avrupa'da bugün Soğuk Savaş'takinden çok duvar var. Göçmen krizi bitecek ama komşular komşu kalmaya devam edecek. Ortak gelecek yaratmalıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İtalya Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title