Haberler

Roche İmaj Düzeltiyor

Geçen Yıl SSK, Şimdi İse Sağlık Bakanlığı ile Sorunlar Yaşan İlaç Firması Roche, İmaj Düzeltmek İçin Kolları Sıvadı. Ödeme Listesinden Çıkarılan Kanser İlacı Neupogen'i Bir Hafta Ücretsiz Dağıtacak Olan Roche, Öte Yandan "Kanserde Erken Tanı İçin Mavi Bisikletle Yola Çık" Projesini Hayata Geçirdi.

SSK ve Sağlık Bakanlığı ile sorunlar yaşan ilaç firması Roche, imaj düzeltmek için kolları sıvadı.

Sağlık Bakanlığı’nın kanser ilacı Neupogen’i geri ödeme listesinden çıkarmasının ardından Bakanlık ile sorunlar yaşayan Roche, toplum yararına hazırladığı projelerle imaj düzelteye hazırlanıyor.

Bunun için öncelikle “Kanserde Erken Tanı İçin Mavi Bisikletle Yola Çık” projesini başlatan ilaç firması, Bakanlığın geri ödeme listesinden çıkardığı Neupogen’i de vatandaşa 1 hata süreyle bedava dağıtma kararı aldı.

Roche’nin geçmişten günümüze yaptığı bazı toplumsal çalışmalar şöyle:

“-Kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla 1996 yılında ‘Ro-CODEC/Çocuklarda Kronik Hastalıkların Sıklığı Tarama Çalışması’nı hayat geçirdi. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen 0-16 yaş grubu 50 bin çocuğu kapsayan bu çalışma, Türkiye’de bugüne kadar yapılan en kapsamlı saha araştırması oldu.

-17 Ağustos depreminin ardından, zarar gören bölgelerin ihtiyaçlarını karşılamak için girişimlerde bululan Roche, ilk günlerde gerçekleştirilen tıbbi yardımların ardından Yalova Tigem'de prefabrik bir çocuk yuvası açtı. Firma, Mayıs 2001 tarihinde İzmit Derince Merkez Sağlık Ocağı'nı depremzedelerin hizmetine sundu.

-2004 yılında, AIDS Savaşım Derneği’nin öncülüğünde, Birleşmiş Milletler Türkiye Koordinatörlüğü tarafından desteklenen bireyleri AIDS virüsünün bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgilendirmeyi, AIDS ile ilgili ön yargıları değiştirmeyi ve HIV virüsü taşıyan bireylerin ayrımcılığa maruz kalmasını önleyerek topluma kazandırılmasını hedefleyen Roche, “Gelecek İçin Hemen Şimdi” AIDS ile mücadele kampanyasına kurumsal sorumluluk düzeyinde destek verdi.

-Roche Türkiye 2006 yılında ise, 16 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, çocukların salgın hastalıklardan korunması amacıyla başlatılan ‘Bağışıklama’ kampanyası için bağışta bulundu. Unicef Türkiye Milli Komitesinin destek verdiği kampanya, Türkiye’de yüzde 46’sının aşılanmadığı tesbit edilen bir ve iki yaş arası çocukların aşılarının tamamlanmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

BAKANLIK VE SSK İLE YAŞANAN SORUNLAR

Roche’un, geçtiğimiz yıllarda kanser ilacı Neorecormon alımında SSK’yı 12 trilyon lira zarara uğrattığı iddia edilmiş, bu nedenle SSK ve Roche’ten 23 kişi göz altına alınmış, kanser tedavisinde ve diyalize giren hastalarda kullanılan Neorecorman adlı ilacın bir ecza deposuna 88 milyon, Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne 173 milyon, SSK'ya ise 230 milyon liraya satıldığı faturalarıyla belgelenmişti.

Firma şimdi de, Sağlık Bakanlığı ile geri ödeme listesinden çıkarılan Neupogen isimli ilaç nedeniyle mahkemelik oldu. Bakanlık, kemoterapi gören hastalarda kullanılan Neupogen adlı ilacın bedelinin sosyal güvenlik kuruluşlarınca karşılanmayacak olmasının, “Beşeri Tıbbi Ürün Ruhsatlandırma Ana Komisyonu'nun bilimsel kararları doğrultusunda, hiçbir ekonomik kaygı güdülmeden uygulamaya konulduğunu” açıklamıştı.

“KANSER HASTALARININ RAPORLARINDA SORUN ÇIKACAK”

Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Haluk Onat, Neupogen isimli ilacın muadili bulunduğunu, ancak iki ilacında kullanımda birbirlerine üstünlükleri olduğunu kaydetti. “Bir yetersizlik varsa iki ilacın da piyasadan çekilmesi gerekirdi” diyen Onat, kanser hastalarının daha önce aldıkları raporları, ilacın geri ödeme listesinden çıkarılması nedeniyle yenilemeleri gerektiğini bildirdi. Onat, bunun hastalar için zaman kaybı olacağını söylerken, Bakanlığın konuyu daha ince düşünmesi ve bu hastalara eczaneye gittiklerinde en azında ilacın muadilinin verilmesini sağlaması gerektiğine işaret etti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title