Haberler

Rize'ye Erken Uyarı Sistemi

Rize'de Tübitak Tarafından Heyelan, Sel ve Su Taşkınlarının Önceden Tespit Edilebileceği Bir Erken Uyarı Sistemi Kurulacak.

Rize'de TÜBİTAK tarafından heyelan, sel ve su taşkınlarının önceden tespit edilebileceği bir erken uyarı sistemi kurulacak.

Rize'de her yıl can kayıplarına neden olan heyelan, sel ve su taşkınlarının önceden tespit edilerek, bunlara karşı önlem alınabilmesi için TÜBİTAK tarafından kurulacak "Heyelan ve Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi" için ilk imzalar bugün atıldı. Rize Valiliği Salonu'nda gerçekleşen proje imza törenine Rize Valisi Kasım Esen, fikir sahibi Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve projeyi hazırlayıp uygulayacak olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Şahin katıldı. İmza töreninde erken uyarı sistemiyle ilgili açıklama yapan Vali Esen, projede 12 profesör, 6 doçent ve 3 yardımcı doçent olmak üzere toplam 40 akademisyen ve 30 mühendisin görev alacağını ve 2 yıl sürecek araştırmalar neticesinde Rize'nin jeoloji ve jeomorfoloji haritasının çıkartılarak heyelan ve su taşkını riski taşıyan tüm noktaların tespit edileceğini söyledi. Esen, çalışmalarda ortaya çıkacak verilerin kurulacak meteoroloji erken uyarı sistemiyle birleştirilerek bilgisayar ortamında erken uyarı sistemi haline dönüştürüleceğini dile getirdi.

Belediye Başkanı Bakırcı ise, erken uyarı sisteminin Rize'de her yıl sel ve heyelanlardan dolayı yaşanan can kayıplarını ortadan kaldırmasını umut ettiklerini kaydetti.

Projeyi hazırlayıp uygulayacak heyetin başkanı Prof. Dr. Muhammet Şahin, TÜBİTAK tarafından finanse edilen projenin Türkiye'de ilk, uygulanış bakımından ise dünyada tek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şahin, kurulacak sistem sayesinde heyelan ve su taşkınlarının 15 gün önceden bilinmesinin mümkün hale geleceğini de ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Esen, Belediye Başkanı Bakırcı ve Prof. Dr. Şahin üçlü protokolü imzaladı. Başkan Bakırcı'nın öncülüğünde başlatılan çalışmalar kapmasında, Prof. Dr. Şahin'in geliştirdiği proje, geçtiğimiz aylarda TÜBİTAK tarafından onaylanmıştı. Projenin 6.5 milyon YTL'lik maliyeti, TÜBİTAK bütçesinden karşılanacak.

(GF-MU-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title