Haberler

Rize'de Yöresel Mimari Atağı

Rize'nin İyidere, Derepazarı, Çamlıhemşin ve Güneysu ilçelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binaların dış cepheleri yöresel mimariye uygun hale getiriliyor.

Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının finansal destek sağladığı çalışma kapsamında belirlenen yaklaşık 300 betonarme evin dış cephesine yöre mimarisine uygun ahşap kaplama yapılıyor.

Çamlıhemşin ve Güneysu ilçesindeki binaların büyük bölümünde çalışmalar tamamlanırken toplam maliyetin 40 milyon lira civarında olması bekleniyor. Proje bütçesinin yüzde 10 ve 25 arasında bölümü ise ilçe belediyelerince karşılanıyor.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan ile Güneysu ilçesindeki çalışmaları yerinde inceledi.

Karal, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yöresel mimari ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında İyidere ve Çamlıhemşin ilçelerinde yaklaşık 13 milyon lira harcanacağını, Fındıklı ilçesinde kamu kurumları başta olmak üzere çalışmalar yürütüldüğünü, Derepazarı ilçesinde de bireysel anlamda bina dönüşümlerinin başladığını söyledi.

Yöresel mimari çalışmalarının genel anlamda Çamlıhemşin, Güneysu ve İyidere ilçesinde bir bütün olarak yürütüldüğüne değinen Karal, "Yaklaşık olarak 3 ilçenin yöresel mimari dönüşümü 20 milyon liraya denk geliyor. Diğer ilçelerdeki çalışmalar bunun dışında kalıyor. Çamlıhemşin büyük ölçüde tamamlandı. İyidere ihalesi yapıldı ve devam ediyor. Güneysu ilçesi ikinci etap başladı. 2018 yılı içerisinde bütünü ile tamamlanır diye düşünüyoruz." dedi.

"İlçe ilçe tüm Rize'ye yaymayı hedefliyoruz"

Karal, yerel mimariye çok büyük önem verdiklerine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Hedefimiz ilk olarak Hemşin ilçemizde kentsel dönüşümü başlatmaktı ama Hemşin'in kaderi ile oynayan birkaç kişi olayı yargıya taşıdı. Hemşin ile ilgili maalesef adım atamadık. Hemşin dışında çok önemli yatırımlar gerçekleştirdik. İlçelerin eski halini gördükten sonra yapılan yatırımlar son derece değerli. Özellikle sahil ilçeleri çok önemli. Rize ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde dedelerimizden kalan bir mimari anlayışını yaşatmak istiyoruz. Bu projeler, günümüze uyarlanmış halidir. Teknik elemanların yıllarca üzerine çalıştığı bir proje. İlçe ilçe tüm Rize'ye yaymayı hedefliyoruz."

Güneysu Belediye Başkanı Turan ise Güneysu ilçesinde yöresel mimariye uygun projenin birinci etabının DOKA tarafından 1 milyon 650 bin liraya yapıldığını belirterek yüzde 25 belediye katkı payı ile 2 milyon 250 bin liralık etabını tamamladıklarını söyledi.

Projenin ikinci etabının yapımı için Kalkınma Bakanlığınca 3 milyon 640 bin liralık kaynak aktarıldığını kaydeden Turan, "Yöre mimarisi için ilk adımı atan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisidir. Hiç kimse yöre mimarisinin adını kullanmazken 2000 yıllarının başında gelerek kendi evini Rize mimarisine uygun şekilde yaptı ve ufkumuzu açtı." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Çamlıhemşin İyidere Güneysu Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title