Haberler

Rize'de Kayan Köyün Sakinleri Endişeli: Bastığımız Yer Çöküyor

Güncelleme:

Türkiye'nin en çok yağış alan ili Rize'de köy ve mahalleler heyelan riskiyle karşı karşıya. Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyünde yol ve tarım arazileri ile evlerin zeminlerinde her yıl kayma yaşanıyor. Vatandaşlar, "bastığımız yer çöküyor diyerek" duruma isyan etti.

Türkiye'nin metrekareye düşen yıllık 2 bin 400 kilogram ile en çok yağış alan Rize'de köy ve mahalleler heyelan riskiyle karşı karşıya. Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyünde sağlık ocağı, çay alım merkezi, yol ve tarım arazileri ile evlerin zeminlerinde her yıl kayma yaşanıyor. Yol ve tarım arazilerinde yarıkların oluştuğu köydeki evlerinde korkuyla yaşayan vatandaşlar detaylı jeolojik araştırmalar yapılarak tehlikenin boyutunun ortaya çıkarılması ve önlem alınmasını istiyor.

VATANDAŞLAR TEHLİKE BOYUTUNUN ORTAYA ÇIKARILMASINI İSTİYOR

Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyünde ilk toprak kayması 1999 yılında yaşandı. Köyde, sağlık ocağı, çay alım merkezi, yol ve tarım arazileri ile evlerin yer aldığı Merkez Mahallesi'nde kaymalar günümüze kadar devam etti. Köy yolunda yaşanan çökmelere karşı kamyonlarla hafriyat dökerek dolgu ile önlem almaya çalışan vatandaşlar arazideki kaymaların önüne geçemiyor. Köyde yapılan jeolojik incelemede arazilerin altından akan suyun heyelana yol açtığı belirlendi. Yol ve tarım arazilerinde yarıkların oluştuğu köydeki evlerinde korkuyla yaşayan vatandaşlar detaylı jeolojik araştırmalar yapılarak tehlikenin boyutunun ortaya çıkarılması ve önlem alınmasını istiyor.

"HEYELAN TOPRAĞI YUTUYOR"

Topluca eski muhtarı Yusuf Şenoğlu, köylerinde uzun süredir kaymalar yaşandığını belirterek önlem alınmasını istedi. Şenoğlu, "Köyün girişinde yaşanan toprak kaymasına karşı 2 ayda bir 3-4 kamyon hafriyat dökerek önlem almaya çalışıyorduk. Biz burada yaşanan toprak kayması için AFAD, KÖYDES ve Özel İdare'den yetkililere ulaştık. Buraya mühendisler getirdik. Köyün girişindeki yolun alanına kamyonlar dolusu büyük kayalar ve hafriyat döküyoruz ama toprak, heyelan hepsini yutuyor. Sondaj yapmak için gelen ekipler de toprağın altından su aktığını söylediler" dedi.

"BASTIĞIM YER ÇÖKÜYOR"

Fatma Kesti de gece uyurken evin yıkılma korkusundan dolayı kıyafetleriyle yattığını belirterek, "Evimde 4-5 yıldır geceleri uyumaya korkuyorum. Dilekçe verdim. Rize'den ekip geldi ama burası ne olacak bilmiyoruz. Tarlalar, evlerin etrafları çöktü. Kendi kudretimle bir şey yapamıyorum. Tarlalarımı işlemeye korkuyorum. Bastığım yer çöküyor" diye konuştu.

Yavuz Günay ise "Ağustos ayında burada bir sondaj yapıldı. Sondaj yapan arkadaşlara sorduğumuzda bize 'aşağıdan büyük bir su geçiyor' dediler. Sorun büyük. Köyde önlem alınmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çamlıhemşin 3.Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (9)

RECUL:

Yer Rize ise problem yoktur. Yer Diyarbekir ise problem yoktur diyen şahıslara cevaben.

6
3
yanıtYanıtla
KADIYA SORUN:

O KÖYÜN HER YERİNDE YATIR VARKİ YATTIKLARI VEDE BASSTIKLARI YERLER AYAKLARININ ALTINDAN KAYIYOR YATIRLARIN ÜZERİNDE İKAMET EDİYORSUNUZ O BÖLGEYİ OLDUĞU GİBİ BOŞALTIN BOŞALTINKİ BAŞINA GELEBİLECEK DAHA VAHİM OLAYLARDAN KURTULASINIZ BENDEN SÖYLEMESİ

0
8
yanıtYanıtla
SADO:

yaww boş boş konuşup saçma sapan kelimeler kurma yatır ilen ne alakasi var mengesiz o kadar çok yağmur yağmış ki yer altı suları toprağı artık yumusatmis toprak aşırı yağışlardan nemlenerek çökmüş coğrafya oku biraz jeoloji çalış jeoloji

yanıt4
yanıt0
SADO:

devleti begenmiyorsan .......... git başka ülkeye burası senin babanın çiftliği değil

0
5
yanıtYanıtla
yok artık:

''devleti beğenmiyorsan başka ülkeye git'' mi? ulan var ya beyninizi yemin ediyorum boşa taşıyosunuz ya

yanıt3
yanıt0
Adınızı Yazınahmet:

tek çare yerleşim yerinin değiştirilmesi

3
0
yanıtYanıtla
Seren can:

Bunların yapıları bile yok tur

0
1
yanıtYanıtla
baba mandal:

caresimi obinalari yikin vegercek sahibi olan agac agac agacagac agac okadar cunku agacin kokleri eroz yonuda elkoymayida engellerrrrr kim kime sorar saniz sorun sorun yok

1
0
yanıtYanıtla
laz:

bi dalga olamaz devlet el atar: devleti lazlar yönetiyor zaten.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title