Haberler

Rize ) Bakan Yazıcı Anayasa'nın Değişmez Maddeleri Konusunda Konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, anayasanın değişmez maddeleri konusunda açıklamalarda bulundu, 'Buna değişmez madde niteliğini kim verdi' Niye değişmez yani? Türkiye'nin başkenti, bayrağı, Cumhuriyeti, nitelikleri değişmez.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, anayasanın değişmez maddeleri konusunda açıklamalarda bulundu, 'Buna değişmez madde niteliğini kim verdi' Niye değişmez yani? Türkiye'nin başkenti, bayrağı, Cumhuriyeti, nitelikleri değişmez. Buna bir itiraz yok. O maddeler yeniden değişirse kıyamet mi kopar?" dedi.

Rize Valiliği'nde Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yatırımlarının ele alındığı toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha sonra da Milliyet Gazetesi'nin 'Geleceğimize yatırım, Türkiye'ye yatırım' toplantısına katıldı. Burada konuşan Yazıcı, en büyük güçlerinin ve sermayelerinin kardeşlikleri olduğunu belirterek, bunu bozmaya yönelik terörist unsurlarla 30 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. Sorunun çözümüne yönelik olarak partilerinin kuruluş aşamasından itibaren görüşleri olduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

? Bize, '10 yıldır iktidardasınız, şimdi niye yapıyorsunuz?' diyorlar. Bu tür sorunların çözülmesi uygun ortamın oluşmasına bağlı. Türkiye'de arzu etmediğimiz, istemediğimiz, aydınlatıldığında hicap duyabileceğimiz eylem ve işlemlerde olmuştur. Bunları gözardı edemeyiz. Temiz ve hijyen olmayan ortamlar nasıl ki hastalık üretirse, ekonomik ve soysal olarak geri bırakılmış, hak ve özgürlükler alanında baskı altında tutulmuş, göz ardı edilmiş olgular, işlemler ve eylemler elbette ki terörü hedefleyen ve yönlendiren kesimler için uygun ortamlar oluşturmuştur. Terör bunları araç olarak kullanmıştır. Bu alanlara ilişkin Türkiye'de önemli ölçüde iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir.ö

ANA DİL NE DEMEK? NEDİR ANA DİL? ANANIN DİLİ!

2007 yılında eğitime yönelik olarak, 'Okullarda İngilizce, Arapça, Fransızca okutuluyor. Buna benzer diller de okutulabilir' yönünde demeç verdiğini hatırlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'O zaman ana muhalefet partisi Genel Başkanı, 'Başbakan'ın en yakın adamı baklayı ağzından çıkardı' dedi. Bugün durum benim o gün söylediğim çok ötesinde. Ana dil ne demek' Nedir ana dil? Ananın dili. Devletin konuşma dili, resmi dili olur. Ama adamın ana dili başkaysa bırakın konuşsun. Onlar konuşamıyorlardı. Bunları birileri istismar ediyordu.ö

NASIL GELMİŞSE ÖYLE GİTSİN

Çözüm sürecinde çok kararlı bir duruş içerisinde olduklarını ifade eden Yazıcı, teröristlerin ülkeden çıkıp gitmesiyle ilgili tartışmalar olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunlar ya silah bırakacak ya da silahtan arındırılacak. Bir kişi silahını alıp size doğrultmuşsa siz onunla ne görüşeceksiniz' Konuşmak için özgür ortamın olması gerekir. Konuşacakların güven içerisinde olması lazım. Sizin yaşamınıza yönelik bir tehdit ortada iken bir şey konuşulabilir mi? O konuşmanın sonucu hukuken geçerlilik doğuracak bir sonuç olabilir mi? Bunlar ülkeyi terk edecekler. Vay efendim, bunlar ülkeyi nasıl terk edecekler? Bunların gelişinin bir hukuku var mıydı da gidişlerinin hukukunu soruyorsunuz? Adam çıkıyor, dağdan ülkeye giriyor. Girişinin bir hukuku yok, legal değil. Çıkışının hukuku soruluyor. Nasıl gelmişse öyle gitsin. 'Bunlar gidiyor, geliyor, niye bunları görmüyorsunuz?' diye sorgulamanın Türkiye'nin esas büyük hedefi bakımında doğru olmayacağı kanısındayım. Her şey insanlar için. Onun için faaliyetlerimizin merkezinde insan var diyoruz. Türkiye 30 yıldır acı yaşadı. İnsanlarımızın gönlü ve kalbi acı ve nefret ile doldu, şişti. İnsan kalbinde çok büyük bir yük var. Biz bu yükü boşaltalım diyoruz. Buraya helalleşmeyi koyalım. Ölenleri geri getirebilir miyiz? Yaşanmış olayları yaşanmamış hale getirebilir miyiz? Öyle bir gücümüz var mı? Yok. Ama benzer durumların yaşanmaması elimizde. Bunu yapıyoruz biz. Bunları yaparken milletimizin hassasiyeti her zaman gündemimizin başında, beynimizin içinde. Hiçbir süreçte millete hesabını veremeyeceğimiz, milletin yüzüne baktığımızda yüzümüzü kızartacak hiçbir iş yapmadık. Milletimizin vicdanını sızlatacak hiçbir icraatımız olmadı.ö

"SÜREÇ SİLAHLI UNSURLARIN TÜRKİYE'Yİ TERK ETMESİ İLE BİTMEZ"

Sürecin sadece silahlı unsurların Türkiye'yi terk etmesi ile bitmeyeceğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Yazıcı, 'Türkiye'nin demokratikleşme hedefini ve sürecini de hızla tamamlaması gerektiği kanısındayım. Anayasa yaparken, anayasayı sosyal olguların egemen olduğu değil, hukuksal kavramların egemen olduğu bir metne dönüştürmeliyiz. Anayasa, Türk milleti dediğimiz bütün unsurların içerisinde yer aldığı, unsurlardan hiç birine ayrıcalık, farklılık, üstünlük veya ötekileştirme tanınmadığı şekilde olmalı. Vatandaşlık bağlamında herkesin kendisini görebileceği bir muhtevada olması lazım. Burada en önemli ölçü, en kıymetli varlık dediğimiz hak ve özgürlüklerin önemsenmesi, hukukun üstünlüğü ve adalettirö dedi.

Türkiye'nin yeni anayasayı inşa etmede başarıya ulaşacağına inandığını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

'Anayasa yapma hakkı tekel bir haktır. Millet doğrudan doğruya, ya da temsilcileri aracılığı ile yapar. Bugün Türkiye'de millet anayasa yapma hakkını temsilcileri aracılığı ile kullanıyor. Millete ait anayasa yapma hakkı tekel bir haktır diyoruz. Bugüne kadar millet bu tekel hakkını hiç kullanabilmiş mi' 5 anayasamız var, hiç birini millet yapmadı. Darbeciler anayasa yapmış, millet yapamamış. İlk defa millet kendisine ait tekel bir hak olan anayasa yapma ortamına kavuşmuş. Türkiye'de hemen herkesin ittifak ettiği konu yeni bir anayasaya olan ihtiyaçtır.ö

O MADDELER YENİDEN DEĞİŞİRSE KIYAMET Mİ KOPAR?

Yazıcı, 'Bazıları şart koşuyor, 'Değişmez madde var, bunlara dokunursanız olmaz ' diyor. Buna değişmez madde niteliğini kim verdi' Niye değişmez yani? Türkiye'nin başkenti, bayrağı, Cumhuriyeti, nitelikleri değişmez. Buna bir itiraz yok. O maddeler yeniden değişirse kıyamet mi kopar? Ona değişmez niteliği veren kim? Ona da darbe döneminde vermişler. Diğer maddeleri darbeciler yaptı diye değiştireceksin, darbecilerin değişmez dediği o 3 maddeyi değiştiremeyeceksin. Böyle mantık olmaz. Milletin dediği yerde değişmez diye bir şey olmaz. Ben bunları söylerken değişelim, başka bir şey ekleyelim demiyorum. Anayasa yapma hakkı millete aitse millet bu anayasayı yaparö diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milliyet Gazetesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title