Haberler

    Rivlin düğümü çözmek için devrede

    İsrail'de sandıktan hiçbir partinin açık ara önde çıkmaması üzerine koalisyon pazarlıkları zorlu başladı.

    İsrail'de sandıktan hiçbir partinin açık ara önde çıkmaması üzerine koalisyon pazarlıkları zorlu başladı. İsrail'in Cumhurbaşkanı Rivlin liderlerle görüşmelere başlıyor. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, seçimlerin ardından hükümeti kurma görevini kime vereceği konusunda görüşmelere Pazar günü başlayacak.

    Rivlin, genel seçimlerde parlamentoya seçilen partilerin liderleriyle görüşecek ve yeni dönemde kimin Başbakanlık görevini üstlenmesi gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunacak. Rivlin'in birkaç gün sürmesi beklenen istişarelerin ardından kararını vermesi bekleniyor.

    İsrail'deki seçimlerden Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ve rakibi Benny Gantz'ın lideriğindeki Mavi-Beyaz İttifakı, başa baş sonuçla çıkmıştı. Resmi sonuçlar henüz açıklanmadı. Ancak İsrail basınında yer alan haberlere göre Gantz'ın merkezdeki partisi 33 sandalye, Netanyahu'nun muhafazakar partisi ise 32 sandalye kazandı. İsrail Parlamentosu Knesset'de 120 sandalye bulunuyor.

    Koalisyon için şart Netanyahu'nun gitmesi

    Sandıktan ezici bir zaferle çıkamayan Netanyahu, rakibi Gantz'a ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu. Seçim kampanyası boyunca sağ partilerle hükümet kurmak istediğini dile getiren Netanyahu, "Maalesef seçim sonuçları bunun mümkün olmadığını gösteriyor. Geniş bir birlik hükümeti kurmaktan başka şansımız yok" diye konuştu.

    Netanyahu'nun çağrısına cevap veren Gantz ise, kendi liderliğinde geniş tabanlı, liberal bir birlik hükümeti kurmak istediğini söyledi. Mavi-Beyaz İttifakı, Netanyahu'nun yer aldığı bir koalisyona katılmak istemiyor. Partinin ikinci üst düzey ismi Yair Lapid de, Netanyahu'yu ülkeyi yeni bir seçime sürüklemeye çalışmakla suçlayarak, "Eğer Netanyahu çekilirse bir birlik hükümeti kurulacak" diye konuştu.

    Yolsuzluk iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Benyamin Netanyahu, İsrail'de en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturmuş siyasetçi konumunda bulunuyor. Partisi Likud'un da Netanyahu'ya güçlü desteği olduğu biliniyor.

    İsrail'de 9 Nisan'da yapılan erken seçimde Likud, az bir oy farkıyla yarışı önde tamamlamış ancak tek başına iktidar için gerekli sandalye sayısı olan 61'e ulaşamamıştı. Kendisine cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurma görevi verilen Netanyahu, sağ partilerle yaptığı görüşmelerin ardından koalisyon hükümetini kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamamış, bunun üzerine yeniden seçim kararı alınmıştı.

    rtr,dpa,AP / ÖA,ET

    (c)

    Kaynak: Deutsche Welle / Dünya

    Başbakanlık İsrail Haberler

    Bakmadan Geçme

    FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title