Haberler

Rıce: "Kuzey Kore,sorunu Tırmandırmaya Çalışıyor"

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kuzey Kore Yönetiminin, Nükleer Silah Deneyerek ve Nükleer Programından Vazgeçmeyerek, Mevcut Sorunu Tırmandırma Arayışında Olduğunu İleri Sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kuzey Kore yönetiminin, nükleer silah deneyerek ve nükleer programından vazgeçmeyerek, mevcut sorunu tırmandırma arayışında olduğunu ileri sürdü.

Rice, Pekin'den Moskova'ya gittiği sırada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'de temaslarda bulunan Çin heyetinin başkanı Tang Ciaşuan'ın, "yeni bir nükleer deneme yapılmayacağı sözü verildiğine" dair açıklamasının kendisine iletilmediğini söyledi.

Rice, "Tang, Kim Jong-il'in, nükleer deneme nedeniyle özür dilediğine veya yeni bir deneme yapılmayacağı sözü verdiğine dair bir bilgi iletmedi" dedi.

Güney Kore ve Japonya gazeteleri, dünkü sayılarında Tang'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'den yeni bir nükleer deneme yapılmayacağı sözünü aldığını yazmışlardı.

İran'ın, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım kararı almasından ders çıkartması gerektiği mesajını veren Rice, Kuzey Kore'ye yönelik kararın, İran konusunda uzlaşmanın yolunu açtığını söyledi.

Rice, "Karar, İran konusunda uzlaşmaya varmaya gerçekten yardım etti" dedi.

Güney Kore'nin eski Devlet Başkanı Kim Dae-jung da açıklamasında, Kuzey Kore'nin, BM'nin yaptırım kararına askeri güç kullanarak cevap verebileceği uyarısında bulundu.

Kim, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'yi dışlamanın doğru yöntem olmadığını, farklı uzlaşma yolları aranması gerektiğini söyledi.

Kuzey ile Güney Kore arasında, devlet başkanları düzeyinde yapılan ilk ve tek görüşmede Kim Jong-il ile 2000 yılında bir araya gelerek taraf olan Kim, "Kuzey Kore, ekonomik yaptırımların üstesinden gelmenin yollarını arıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title