Haberler

Rice Gibi Bir Lider Olmak İsterdim

Podyumların Siyahi Mankeni Tuğçe Güder Bağlama Çalıyor, Türkü Dinliyor. Sürekli Arap Mısın? Diye Soranlara da Şunu Söylüyor: Ülkemi Çok Seviyorum. Günün Birinde Condoleezza Rice Gibi Lider Olmak İsterdim. Ten Renginin Önemi Yoktur.

PODYUMLARIN SİYAHİ MANKENİ TUĞÇE GÜDER BAĞLAMA ÇALIYOR, TÜRKÜ DİNLİYOR. SÜREKLİ ARAP MISIN? DİYE SORANLARA DA ŞUNU SÖYLÜYOR: ÜLKEMİ ÇOK SEVİYORUM. GÜNÜN BİRİNDE CONDOLEEZZA RİCE GİBİ LİDER OLMAK İSTERDİM. TEN RENGİNİN ÖNEMİ YOKTUR.

Hayatın sanki 'Külkedisi Masalı'nı andırıyor... 14 günlükken ailen tarafından Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan evlat edilmen... Siyaha inat, renkli geçen çocukluğun... Beyoğlu'nda gezinirken bir ajans tarafından keşfedilişin... Güzellik tacını takışın... Ve iş adamı Uğur Karas'la yaptığın harikulade evlilik... Tekrar dünyaya gelme şansın olsa, aynı kimlikle, aynı kaderi paylaşmak ister misin?

Kesinlikle evet. Bu konuyu eşim Uğur'la da konuşuyoruz. Mesela, bambaşka şartlarda bir yaşam süren bir siyahi, ya da bir Afrika ülkesinde hayat savaşı veren bir bebek olarak da dünyaya gelebilirdim. Ama Tuğçe Güder oldum. Ben, bu dünyaya her insanın bir vazife için gönderildiğine inanıyorum. Benim vazifem bir aile kazanıp, anne ve babamı mutlu etmekti. Ortak yönlerimizin çok olduğu sevdiğim erkekle hayatımı birleştirmekti ve tabii nefes alıp verdiğim müddetçe kimsesiz çocuklara yardım edebilmekti.

Türkiye'de bir Afrikalı olarak yaşamak seni ve aileni nasıl etkiliyor?

'Küçükken, neden annen beyaz da, senin tenin bu renk?' demelerine alışmıştım. Küçükken bana 'Arap!' dediklerinde çok üzülürdüm. Ama şimdi sorun yok. Şimdi herkes bana 'Nerelisin?' diye soruyor. Buna milyonlarca kez cevap verdim, bazen şakayla karışık bazen de gerçeği söyleyerek...

SUDANLIYIZ GALİBA

Adet yerini bulsun ben de sorayım; nerelisin, Sudanlı mı?

Sudanlı olduğumu tahmin ediyorum ama o da tam belli değil. Afrika'ya hiç gitmedim. Ama eşimle Afrika'da safariye katılmak istiyoruz. Balona binip vahşi hayvanları seyrederiz.

Kendi soyunun tarihini merak eder misin?

Malcolm X'i bilir misin? Malcolm X'in siyahların lideri olduğunu biliyorum, hayatını anlatan filmi izlemiştim. Muhammed Ali de boksör ve siyahların çok sevdiği bir insan. Siyahlar da Amerika'da çok büyük sıkıntılar çekmişler. Çok büyük vahşet. Neden; derilerinin rengi farklı olduğu için!

1 Aralık 1955, Montgomery Amerika, O günlerde otobüste oturarak giden her zencinin ayaktaki bir beyaza yer vermesi gerekiyordu. Rosa Parks adındaki zenci kadın bunu yapmadı ve ırkının kaderini değiştirdi. 382 gün hiçbir zenci otobüse binmedi. Ve sonunda Amerika Federal mahkemesi, ırk ayrımcılığını yasaklamak zorunda kaldı. Bu bilgiden haberin var mıydı?

Yoktu ama bundan sonra okuyup araştıracağım. Eşim Uğur çok fazla belgesel izler ve kitap okur. Onca beyaz boşuna eziyet çektirmiş siyahlara..

BAĞLAMA ÇALIYORUM

Sence dünyanın en yakışıklı erkeği , beyazların Brad Pitt'imidir? Yoksa siyahların Denzel Washington'u mu? Hiçbiri değil, eşim Uğur! n Cazla aran nasıl? Blues dinler misin?

Ben değil Uğur caz dinliyor ve saksofon çalıyor ama amatör olarak. Daha evvel ben caz dinlemezdim onunla birlikte dinlemeye başladım. Biz bir lego gibi birbirimizi tamamladık. Ben caz dinlemiyordum, o da türkü. O şimdi türkü dinliyor, ben de caz.

NAZLIYIZ GALİBA

Senden trompet, saksofon; bilemedin klarnet çalman beklenirdi, oysa sen saz çalan tek zenci olmayı tercih ettin, ilginç değil mi?

Komik ve ilginç. İnanın ben bağlama çalmak isteyince annem ve babam da çok şaşırmıştı. İçimden geldi bu ve bağlama çaldım.

Amerika'da doğup büyümüş olsaydın saz yerine elinde ne olurdu?

Ya gitar çalardım ya da caz sanatçısı falan olurdum, bir piyanonun başında caz şarkıları söylerdim herhalde... (Gülüyor)

Teninin rengi mesleğin açısından bir şans mıdır yoksa şanssızlık mı?

Tenimin rengi benim için büyük bir avantaj, çünkü Türkiye'deki tek siyahi manken olarak başladım bu işe tabii işime çok yaradı. Tek olmanın yarattığı bir güzellikti. Bu nedenle sansasyonel yada medyatik biri olmama gerek yoktu. Farklıydım çünkü.

ÇOCUK KÖYÜ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Uğur Bey yakında, karamel tadında evlatlarınızı kucağınıza alırsınız inşallah?

Zaman tayin etmedik ama istiyoruz. Uğur 7 kardeş ve onları bölüştük aramızda. 3 tanesi benim oldu. Tam istediğim gibi kalabalık bir aileye sahip oldum.

Evlatlık almayı düşünüyor musunuz?

Evlat edinmeyi düşünüyorum. Fakat yuvadaki müdür şöyle diyor; 'Bir tanesini evlat edinirsen buradaki çocuklarımızla ilgilenemezsin. Bu yüzden almana gerek yok. Bu bile iştir, Uğur'la birlikte çocuk köyü kurmayı düşünüyoruz.

Geleceğe dair planlarınız neler?

Uğur Yalova'da dere taşı, kerpiç ve tahtadan oluşan organik evler yapıyor. 'Dokuz şiddetindeki depreme dayanır bunlar' diyor. Benden bahçelerle ilgili yardım bekliyor. Bizim de orada bir evimiz olacak. Çiftlik hayatı yaşayacağız. Ali Baba'nın Çiftliği gibi orası, hayvanlar var. Bu gidişle, İstanbul-Yalova arasında mekik dokuyacağız.

ÜLKEMi ÇOK SEViYORUM

Türkiye'de değil de Amerika'da yetişen bir çocuk olsaydın, burada kimsesiz çocuklara gösterdiğin hassasiyeti, orada zenci haklarını savunmak içinde yapar mıydın?

UNICEF, 'İyi Niyet Elçisi' olarak Sayın Muazzez Ersoy'u seçti, ben de olmak istiyorum. Eğer olursam, Afrika'da bir sene boyunca çalışmak istiyorum. Aynı şeyi eşimde düşünür ve gelmek ister. Biz birlikte bir ekip olmaya çalışıyoruz.

Örneğin senden, ABD Dışişleri bakanı Condoleezza Rice gibi bir kadın lider çıkar mıydı?

Çıkardı ama Türkiye'de olmak isterdim. Ülkemi çok seviyorum. İnanılmaz milliyetçiyim. Ama bu ülkede bazı şeyler insanı o kadar çok üzüyor ki?

Ben açıkçası bu ülkede zamanla Türklük diye bir şey kalmayacak diye korkuyorum. Birbirimizi sevmeyi öğrenmeliyiz.

Türkiye'nin ilk zenci kadın başbakanı olmak ya da ilk zenci kadın milletvekili olmak hoşuna gitmez miydi?

İstemem herhalde... Uğraşamam ki, bu ülkede iyi şeyler yapan insanların değeri bilinmiyor. 'Sevin Onları' diye bir kampanya yaptım, kimsesiz çocuklar için. Diğer kanallardaki gibi 500 milyar, 200 milyar deyip insanların ahkam keseceği bir proje olmadığı için kimse bana destek vermedi. Beykent Üniversitesi'ndeki öğrenciler bizim gönüllülerimiz oldu. Onlarla birlikte çalıştık.

Günün birinde siyasete atılmayı planlıyor musun?

Hiç düşünmedim ki, gerçekten!

Şebnem ÖZUZCAN/BUGÜN

Kaynak: Gecce / Magazin

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title