Haberler

Restore Edilen Tarihi Mehmet Ali Bey Hamamı Açıldı

Sivas'ta, Restorasyonu Tamamlanan ve Yan Kısmına İnşa Edilen Jakuzili Yüzme Havuzu, Tarihi Mehmet Ali Bey Hamamı, Törenle Hizmete Açıldı

Sivas'ta, restorasyonu tamamlanan ve yan kısmına inşa edilen jakuzili yüzme havuzu, spor merkezi ve kafeterya gibi alanlarıyla modern bir görümüne kavuşturulan tarihi Mehmet Ali Bey Hamamı, törenle hizmete açıldı.

Açılışta konuşan Vali Ali Kolat, yabancılara 'Türklerin nesi meşhur?' diye sorulduğunda ilk etapta 'hamamı', ikinci etapta ise 'lokumu' cevabının alındığını belirterek, 'Dolayısıyla biz bu özelliklerimizi son yıllarda kaybetmeye doğru gidiyorduk ama Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu tarihi eserlere sahip çıkarak restore etmesi ve özellikle de özel sektörümüzün bu tür tarihi mekanları sahiplenmesi bizi son derece mutlu etmektedir. Bu vesileyle ben arkadaşları bu güzel çalışmalarından dolayı kutluyorum. Hakikaten tarihi mekanlarımızın, hamam kültürümüzün mutlaka yaşatılması gerekiyor' diye konuştu.

Sivaslı gazeteci yazar Ahmet Turan Alkan'ın, Sivas'ın hamam kültürünü çok güzel anlattığını, 'Güzel bir hamam kültürü vardı eskiden, bunu da yavaş yavaş kaybediyorlar' dediğini aktaran Kolat, 'İnşallah bu kültür tekrar yaşatılır' dedi.

Hamamın yanı sıra tesiste spor merkezi ve yüzme havuzu olmasının, tesisin çağın gereklerine göre düzenlenmesinin güzel olduğunu ifade eden Kolat, yüzme havuzu ve spor merkezinin, hamamın yanında 'yerinde bir düzenleme' olduğunu söyledi.

Kolat, Sivas'a ilk geldiğinde 'yüzme havuzu var mı?' diye sorduğunu belirterek, sağlık ve spor açısından yüzmenin önemini vurguladı. Kolat, herkesin yüzmeyi bilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu tesisin güzel bir şekilde restore edilmesinde emeği geçenleri kutlayan Kolat, tarihi yapının yanına inşa edilen modern görünümlü kısım ile ilgili de tarihi dokunun korunması yönünde mutlaka Anıtlar Kurulunun kararı olduğunu ifade etti. Kolat, 'Herhalde kurulun kararını alarak arkadaşlar bunu yapmışlardı. Ben kendilerine tekrar teşekkür ediyorum' dedi.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de Sivas'ın güzel tarihi eserlere sahip olduğunu belirterek, bu eserlerin korunmasının önemine dikkati çekti.

Mehmet Ali Bey Hamamı'nın restore edilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Ürgüp, 'Şu an tabii yapılan her şeyin usulüne uygun olarak yapılması çok önemlidir. Modern bir tarz da uygulanmış, keşke dış cephe de yan tarafa uydurulsaymış diye düşünüyorum, bunu da burada belirtmekte açıkça fayda var. Bazen kurullar filan çok önemli olmakla birlikte, bizim memlekete dair düşüncelerimizin çok önemli olduğunu vurguluyoruz' diye konuştu.

AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun da tarihi eserlerin restore edilip işler hale getirilmesi konusunda hükümet olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, 'Mehmet Ali Bey Hamamı'nın sahipleri de kendi imkanlarıyla bu tarihi eseri yaşatıyorlarsa kendilerini tebrik ederiz. Tarihi eseri bir hizmet olarak yaşatmanın yanında bir de günümüze, çağa uyduruyorlar, yani sadece belki hamamın iş yapmadığını görüp yanına ilave birtakım sıhhi tesisler yapıyorlar. Kendilerini tebrik ederiz, bol kazançlar dileriz' dedi.

Tesisin işletmecilerinden Şener Ocak, tarihi hamamla ilgili bilgiler verdi. Anıtlar Kurulunun projesine uygun olarak hamamı restore ettiklerini belirten Ocak, '180 gün gibi kısa bir sürede bu görüntüye kavuşturduk, hamamın özgün yapısını koruyarak yanına çağın gereklerine uygun eklenti yaptık ve gelecek nesillere ulaşmasını sağladık' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı. Tesisin işletmecileri Şener Ocak ve Rıfat Duman, Vali Kolat ve diğer yetkililere tesis hakkında bilgi verdi. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan ve işletmecileri tarafından yeniden restore edilerek modern bir görünüme kavuşturulan tarihi Mehmet Ali Bey Hamamı gezen çok sayıda vatandaş, hamama ve yüzme havuzuna hayran kaldı.

Saunalı, buhar odalı tarihi hamamın yan kısmına inşa edilen tesiste, çocuk havuzu ve jakuzisi de bulunan yüzme havuzu ile spor merkezi, kafeterya ve çeşitli etkinlik alanları bulunuyor. Mehmet Ali Bey Hamamı'nda, tarihi Türk hamamlarının nostaljik ortamıyla modern tesis imkanlarının buluşturulduğu belirtildi.

(AHM-ARD) - SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title